Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaczkę za zwyczaj piekę z jabłkami, żurawiną czy w pomarańczach , tym razem postanowiłam nadziać kaczkę farszem z białej surowej kiełbasy. Kaczka wyszła bardzo smaczna i smakowała całej rodzince.
naczynie żaroodporne, rękaw do pieczenia, miska, ręcznik papierowy, praska do czosnku,
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3846
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414721
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2388
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3846
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414721
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2388
Składniki
Kaczkę sprawić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miseczki wlać olej , przecisnąć przez praskę ząbki czosnku, dodać sól, pieprz, przyprawę do drobiu wszystko wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć kaczkę w środku jak i zewnątrz. Kaczkę odstawić na całą noc do zamarynowania. Z kiełbasy białej usunąć skórkę , masę przełożyć do miski , dodać 2 -3 łyżki bułki tartej pokrojoną drobno cebulę i w razie potrzeby doprawić do smaku ( ja dodałam soli i pieprzu). Farszem napełnić środek kaczki. Spiąć wykałaczkami albo po prostu zaszyć. Górę kaczki natrzeć majerankiem a następnie włożyć do rękawa foliowego (rękaw do pieczenia). Tak przygotowaną kaczkę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny Po tym czasie kaczkę wyjąc z rękawa i przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem i piec do miękkości mięsa i zbrązowienia kaczki. Smacznego.
Kaczka po upieczeniu.