Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwintną kolację w zaledwie 20 minut, bez problematycznego sprawdzania temperatur wewnętrznych, przewracania mięsa w odpowiednich momentach czy dbania o karmelizację skórki. Ta kaczka będzie idealna na święta, randkę, niedzielny obiad. Rozpływa się wręcz w ustach i nie potrzebuje żadnych dodatków – ot, odrobina soli i pieprzu całkowicie wystarczą.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36191
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1136
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 112
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36191
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1136
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 112
Składniki
Udka z kaczki opłucz pod zimną wodą i dokładnie osusz papierowymi ręcznikami. Ostrym nożem nakłuj skórę pod kątem, uważając, by nie przebić mięsa. Dzięki temu tłuszcz jest w stanie wydostać się na zewnątrz, a skórka stanie się chrupiąca.
Dobrze dopraw mięso solą i czarnym pieprzem.
Frytkownicę rozgrzej do temperatury 150 st. Celsjusza. Połóż udka do koszyka i smaż je przez 10-12 minut, a następnie zwiększ temperaturę do 200 st. Celsjusza i kontynuuj smażenie przez kolejne 5-8 minut.
Mięso wyjmij z urządzenia i odłóż na talerz na 5 minut, by odpoczęło przed podaniem. W tym czasie może z niego wydzielać się trochę soku, więc nogi połóż lekko pod kątem, by płyn swobodnie ściekał.
Kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem puree ziemniaczanego i sałatki. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo udekorować mięso listkami rozmarynu.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Podgrzewaj także we frytkownicy beztłuszczowej lub piekarniku.