Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka z jabłkami

Kaczka z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 933 Ocena: 17584

Dodano:

Odsłon: 200

Kuchnia chińska

Składniki

  • 500 g piersi kaczki
  • 2 łyżki czystej wódki
  • 2 winne jabłka
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka majeranku
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kaczka z jabłkami

Przygotowanie

  1. Z kaczki zdjąłem skórę z tłuszczem, a mięso pokroiłem w paski, posoliłem, zalałem wódką, posypałem połową majeranku, wymieszałem i odstawiłem na kilka godzin do lodówki. Tuż przed smażeniem osączyłem mięso. Obrane ziemniaki pokroiłem w słupki o grubości 3mm. Jabłka obrałem, pokroiłem na ćwiartki, usunąłem gniazda nasienne. Miąższ w części pokroiłem w słupki, części w plasterki. Do woka wlałem łyżkę oleju, rozgrzałem, usmażyłem kaczkę ( w dwóch porcjach ). Wyjąłem na talerzyk. Wlałem drugą łyżkę oleju, usmażyłem ziemniaki. Rozgrzałem je, dodałem jabłka i krótko je obsmażyłem. Dodałem mięso i resztę majeranku, delikatnie wymieszałem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń