Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niestety nie zdążyłem zrobić zdjęcia kaczki na talerzu… Została pochłonięta w tempie ekspresowym…
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12461
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 4791
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 74
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12461
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 4791
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 74
Składniki
Wszystkie przyprawy wymieszałem z olejem i posmarowałem nimi kaczkę. Następnie włożyłem ją do lodówki na klika godzin (u mnie była to cała noc).
Przed pieczeniem wyciągnąłem kaczkę z lodówki, aby osiągnęła temperaturę pomieszczenia.
Jabłka obrałem i pokroiłem na ćwiartki. Do jabłek dodałem garstkę malin, ale nie jest to konieczne. Owocami napełniłem kaczkę, otwór zamknąłem wykałaczkami.
Używam termoobiegu, więc piekarnik nagrzałem do 200 stopni (bez termoobiegu 220). Kaczkę włożyłem do naczynia żaroodpornego i piekłem poniżej środkowej półki przez godzinę.
Następnie wyjąłem ją z piekarnika, przekręciłem na drugą stronę i ponownie piekłem pod przykryciem przez 2 godziny. Na koniec znowu obróciłemkaczkę, piekłem 30 minut bez przykrycia.
Przemycamy zdrowie: Do przypraw można dodać kurkumę. W połączeniu z pieprzem rewelacyjnie walczy z cholesterolem.