Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niestety nie zdążyłem zrobić zdjęcia kaczki na talerzu… Została pochłonięta w tempie ekspresowym…
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 853
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5454
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8658
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17720
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 853
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5454
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8658
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17720
Składniki
Wszystkie przyprawy wymieszałem z olejem i posmarowałem nimi kaczkę. Następnie włożyłem ją do lodówki na klika godzin (u mnie była to cała noc).
Przed pieczeniem wyciągnąłem kaczkę z lodówki, aby osiągnęła temperaturę pomieszczenia.
Jabłka obrałem i pokroiłem na ćwiartki. Do jabłek dodałem garstkę malin, ale nie jest to konieczne. Owocami napełniłem kaczkę, otwór zamknąłem wykałaczkami.
Używam termoobiegu, więc piekarnik nagrzałem do 200 stopni (bez termoobiegu 220). Kaczkę włożyłem do naczynia żaroodpornego i piekłem poniżej środkowej półki przez godzinę.
Następnie wyjąłem ją z piekarnika, przekręciłem na drugą stronę i ponownie piekłem pod przykryciem przez 2 godziny. Na koniec znowu obróciłemkaczkę, piekłem 30 minut bez przykrycia.
Przemycamy zdrowie: Do przypraw można dodać kurkumę. W połączeniu z pieprzem rewelacyjnie walczy z cholesterolem.