Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niestety nie zdążyłem zrobić zdjęcia kaczki na talerzu… Została pochłonięta w tempie ekspresowym…
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1273
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 43
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1291
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 223
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1273
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 43
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1291
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 223
Składniki
Wszystkie przyprawy wymieszałem z olejem i posmarowałem nimi kaczkę. Następnie włożyłem ją do lodówki na klika godzin (u mnie była to cała noc).
Przed pieczeniem wyciągnąłem kaczkę z lodówki, aby osiągnęła temperaturę pomieszczenia.
Jabłka obrałem i pokroiłem na ćwiartki. Do jabłek dodałem garstkę malin, ale nie jest to konieczne. Owocami napełniłem kaczkę, otwór zamknąłem wykałaczkami.
Używam termoobiegu, więc piekarnik nagrzałem do 200 stopni (bez termoobiegu 220). Kaczkę włożyłem do naczynia żaroodpornego i piekłem poniżej środkowej półki przez godzinę.
Następnie wyjąłem ją z piekarnika, przekręciłem na drugą stronę i ponownie piekłem pod przykryciem przez 2 godziny. Na koniec znowu obróciłemkaczkę, piekłem 30 minut bez przykrycia.
Przemycamy zdrowie: Do przypraw można dodać kurkumę. W połączeniu z pieprzem rewelacyjnie walczy z cholesterolem.