Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka z nadzieniem staropolskim

Kaczka z nadzieniem staropolskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 556 Ocena: 11161

Dodano:

Odsłon: 2981

Kaczka pieczona w jabłkach z farszem z rodzynek serduszek i wtrobek

Składniki

  • Kaczka 2,5- 3 kg
  • sól, pieprz
  • majeranek, chili
  • jabłka 2 szt
  • Cebula 2 szt
  • Farsz:
  • serca i watróbka kurze- po 20 dag
  • namoczone rodzynki 10 dag
  • sól, pieprz
  • nać pietruszki- 2 łyzki
  • jajo, kasza manna 2 łyzki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dzień przed pieczeniem obficie natarłam kaczkę przyprawami- także wewnątrz. Przy okazji rozgniotłam dłońmi mięso na piersiach.

  2. Farsz staropolski:
    Posiekałam podroby dodałam rodzynki, przyprawy, nać, jajo i kaszę mannę i wymieszałam.
    Otwory w kaczce zabezpieczyłam wykałaczkami i wypełniłam kaczkę farszem.

  3. Kaczkę ułożyłam na ósemkach jabłek i cebul w naczyniu do zapiekania ( można tez piez w rękawie).
    Jabłka i cebula dodają niesamowitego aromatu i oddzielają mięso od naczynia. Później powstała galaretka z pod kaczki jest przepyszna.
    Jeszcze odrobina chili.

  4. Następnego dnia wyjęłam kaczkę na godzine przed pieczenie. Piekłam ją w sumie 3 godziny z czego pierwszą godzinę w 180 stopniach a resztę czasu w 160.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kardamonovy 13 marca 2018 No piękna klasyka <3. Zdecydowanie za rzadko ją robię :/. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 12 marca 2018 Ale pyszny kaczor..taki wielki...też nadziewam podobnie ,tylko zamiast grysiku daję bułkę tartą..mniammmm....cudo...pycha....:) Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń