Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiąca, aromatyczna pieczona kaczka z słodko-kwaśnym sosem
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 93
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 203
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 93
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 203
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Składniki
Kaczkę przygotowujemy dzień wcześniej. Nacieramy ją olejem z przyprawami od zewnątrz i od wewnątrz i zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia wyciągamy kaczkę, aby do pieczenia wkładać ją już w temperaturze pokojowej. Do naczynia żaroodpornego dajemy 200ml wody, pokrojoną cebulę, lekko rozgniecione ząbki czosnku i limonkę w cząstkach. Na to kładziemy kaczkę. Pieczemy bez przykrycia w 180 stopniach około 95 minut. Kiedy będzie się już przypiekać skórka, co 10 minut podlewamy sosem na którym się piecze. Oczywiście jeśli pieczecie całą kaczkę czas należy wydłużyć. Średnio liczymy 1 godzinę na 1 kg kaczki.
Sos: Na patelni podgrzewamy cukier na małym ogniu, aż się roztopi. Nie może się przypalić. Kiedy nabierze złotego koloru zalewamy sokiem i winem i mieszamy. Cukier może się skleić, ale spokojnie, na pewno się rozpuści. Dodajemy dżem figowy i cały czas podgrzewamy na małym ogniu. Sok wyparuje i sos się zagęści. Na końcu dodajemy łyżkę zimnego masła i już bez podgrzewania mieszamy. Masło nadaje połysku i gładkiej konsystencji.