Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka z sosem pomarańczowo-figowym

Kaczka z sosem pomarańczowo-figowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 1397

Dodano:

Odsłon: 4600

Chrupiąca, aromatyczna pieczona kaczka z słodko-kwaśnym sosem

Składniki

  • Kaczka - 1/2
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • Curry, słodka papryka, kolendra, pieprz ziołowy
  • Limonka -1szt
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Cebula 1 szt
  • Sos:
  • Sok pomarańczowy - 150ml
  • Wino (najlepiej wytrawne) - 50ml
  • Cukier - 2 łyżki
  • Dżem figowy - 1 łyżka
  • Masło - 1 łyżka
3-4 os. > 60 min łatwe drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaczkę przygotowujemy dzień wcześniej. Nacieramy ją olejem z przyprawami od zewnątrz i od wewnątrz i zostawiamy na noc w lodówce.

    Następnego dnia wyciągamy kaczkę, aby do pieczenia wkładać ją już w temperaturze pokojowej. Do naczynia żaroodpornego dajemy 200ml wody, pokrojoną cebulę, lekko rozgniecione ząbki czosnku i limonkę w cząstkach. Na to kładziemy kaczkę.

    Pieczemy bez przykrycia w 180 stopniach około 95 minut. Kiedy będzie się już przypiekać skórka, co 10 minut podlewamy sosem na którym się piecze.

    Oczywiście jeśli pieczecie całą kaczkę czas należy wydłużyć. Średnio liczymy 1 godzinę na 1 kg kaczki.

  2. Sos:
    Na patelni podgrzewamy cukier na małym ogniu, aż się roztopi. Nie może się przypalić. Kiedy nabierze złotego koloru zalewamy sokiem i winem i mieszamy. Cukier może się skleić, ale spokojnie, na pewno się rozpuści. Dodajemy dżem figowy i cały czas podgrzewamy na małym ogniu. Sok wyparuje i sos się zagęści. Na końcu dodajemy łyżkę zimnego masła i już bez podgrzewania mieszamy. Masło nadaje połysku i gładkiej konsystencji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń