Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kaczka z warzywami"
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 145
Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z kaszą jęczmienną i...
Odsłon: 41
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 204
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 145
Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z kaszą jęczmienną i...
Odsłon: 41
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 204
Składniki
Tuszkę umyj, osusz. Natrzyj z wierzchu solą i pieprzem. Od wewnątrz natrzyj solą, pieprzem, majerankiem. Odłóż 3 ząbki czosnku.
Pozostałą część główki czosnku przekrój na pół i włóż do środka kaczki, bez obierania. Włóż także pokrojone jabłko. Odstaw kaczkę na kilka godzin (co najmniej 4-5) w chłodne miejsce.
Mięso włóż do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Podlej wodą. Wstaw go gorącego piekarnika. Piecz kaczkę ok. 1,5-2 godziny w temp.170°C.
Cukinię oraz cebulę oczyść. Pokrój w talarki. 40 min przed końcem pieczenia obłóż mięso, włóż resztę czosnku, natkę i piecz dalej. Podaj kaczkę z ryżem oraz sezonową surówką.
<strong>Sylwia Wójcik z Wielkiej Wsi</strong>Źródło: Takie jest życie