Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka z warzywami

Kaczka z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 770 Ocena: 6582

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Kaczka z warzywami"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tuszkę umyj, osusz. Natrzyj z wierzchu solą i pieprzem. Od wewnątrz natrzyj solą, pieprzem, majerankiem. Odłóż 3 ząbki czosnku.

  2. Pozostałą część główki czosnku przekrój na pół i włóż do środka kaczki, bez obierania. Włóż także pokrojone jabłko. Odstaw kaczkę na kilka godzin (co najmniej 4-5) w chłodne miejsce.

  3. Mięso włóż do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Podlej wodą. Wstaw go gorącego piekarnika. Piecz kaczkę ok. 1,5-2 godziny w temp.170°C.

  4. Cukinię oraz cebulę oczyść. Pokrój w talarki. 40 min przed końcem pieczenia obłóż mięso, włóż resztę czosnku, natkę i piecz dalej. Podaj kaczkę z ryżem oraz sezonową surówką.

  5. Sylwia Wójcik z Wielkiej Wsi

    Źródło: Takie jest życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń