Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto kolejna odsłona karkówki. Wyszła miękka i soczysta, dzięki zalewie i przyprawom naprawdę pyszna i aromatyczna. Tak długi czas pieczenia mięsa ma swoje zalety - kiedy położymy obok ziemniaki, po tym czasie będą idealne, spieczone z zewnątrz i mięciutkie w środku. :-)
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 520
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 10440
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13471
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2729
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 520
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 10440
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13471
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2729
Składniki
Karkówkę myjemy i kroimy w cienkie plastry. Rozbijamy je jak na kotlety i przecinamy na pół. Obsypujemy przyprawą do karkówki.
Pieczarki myjemy, kroimy na kawałki preferowanej wielkości. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Przygotowujemy zalewę mieszając ze sobą wszystkie składniki.
W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, które polewamy kilkoma łyżkami zalewy. Następnie wykładamy cebulę i pieczarki. Całość zalewamy pozostałą zalewą. Naczynie stawiamy na blaszce z piekarnika.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Dodajemy 2 łyżki oleju, po szczypcie soli, pieprzu, papryki i czosnku. Mieszamy. Wykładamy na blaszkę obok naczynia żaroodpornego. Całość pieczemy około 1 godzinę 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.