Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior przeważnie gotujemy i podajemy z bułką. Robię też zupę kalafiorową. Ale równie pyszny jest też w wydaniu pieczonym. Czasem dzielę go na różyczki, a czasem piekę w całości. Wymaga to więcej czasu, ale taki kalafior podany na stół w całości i krojony w kawałki jak tort wygląda oryginalnie i smakuje doskonale jako dodatek do dania głównego lub też jako samodzielne danie.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27436
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27436
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Składniki
Od kalafiora odkrawamy liście i wystającą część głąba
Olej i pozostałe składniki mieszamy i za pomocą pędzelka dokładnie smarujemy powstałą marynatą kalafiora
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
Kalafiora umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 1,5-2 godziny. Jeśli chcemy, żeby był całkiem miękki pieczemy go ok 2 godzin. Jeśli ktoś lubi twardszą wersję kalafiora pieczemy krócej
Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami