Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior przeważnie gotujemy i podajemy z bułką. Robię też zupę kalafiorową. Ale równie pyszny jest też w wydaniu pieczonym. Czasem dzielę go na różyczki, a czasem piekę w całości. Wymaga to więcej czasu, ale taki kalafior podany na stół w całości i krojony w kawałki jak tort wygląda oryginalnie i smakuje doskonale jako dodatek do dania głównego lub też jako samodzielne danie.
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 2453
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 105
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 42
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 2453
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 105
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 42
Składniki
Od kalafiora odkrawamy liście i wystającą część głąba
Olej i pozostałe składniki mieszamy i za pomocą pędzelka dokładnie smarujemy powstałą marynatą kalafiora
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
Kalafiora umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 1,5-2 godziny. Jeśli chcemy, żeby był całkiem miękki pieczemy go ok 2 godzin. Jeśli ktoś lubi twardszą wersję kalafiora pieczemy krócej
Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami