Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior przeważnie gotujemy i podajemy z bułką. Robię też zupę kalafiorową. Ale równie pyszny jest też w wydaniu pieczonym. Czasem dzielę go na różyczki, a czasem piekę w całości. Wymaga to więcej czasu, ale taki kalafior podany na stół w całości i krojony w kawałki jak tort wygląda oryginalnie i smakuje doskonale jako dodatek do dania głównego lub też jako samodzielne danie.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5804
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 302
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5804
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 302
Składniki
Od kalafiora odkrawamy liście i wystającą część głąba
Olej i pozostałe składniki mieszamy i za pomocą pędzelka dokładnie smarujemy powstałą marynatą kalafiora
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
Kalafiora umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 1,5-2 godziny. Jeśli chcemy, żeby był całkiem miękki pieczemy go ok 2 godzin. Jeśli ktoś lubi twardszą wersję kalafiora pieczemy krócej
Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami