Do góry

Dania główne Przepis na:

Kalafior po hindusku

Kalafior po hindusku

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3035

Dodano:

Odsłon: 12002

Kalafior po hindusku jest marynowany w jogurcie z dodatkiem soku z cytryny lub limonki i ma lekko kwaskowy, orzeźwiający smak. Podajemy z ryżem albo ziemniakami. I obiad wegetariański gotowy :-)

Składniki

  • 1 kalafior, średniej wielkości
  • 200 g greckiego jogurtu( można wziąć zwykły, naturalny)
  • 1-2 ząbki-czosnku
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny lub limonki
  • sól, pieprz
  • Przyprawy: dosłownie szczypta: chili, kurkumy, cynamonu, kminu rzymskiego, kardamonu i curry( curry trochę więcej niż szczypta)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kalafiora oczyścić, odciąć liście zewnętrzne, głąba. Umyć i dobrze osuszyć. Postawić na formę żaroodporną głąbem na dole.

  2. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i przyprawami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kalafiora dobrze wysmarować sosem jogurtowym i odstawić na dwie godziny do marynowania. Można czymś nakryć: przykrywą od formy, albo plastikową miską.

  3. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50 minut w temperaturze 175 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 i piec jeszcze 20 minut aż do pięknego, złotego koloru. Można sprawdzić wykałaczką, czy kalafior jest miękki. Upieczony kalafior podajemy z ryżem basmati, albo z ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (27)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 29 stycznia 2019 Wszystko to moja bajka <3 Gorąco polecam jogurt kozi <3 mega <3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 29 stycznia 2019 Mmmmm,superrrr...narobiłaś mi ochoty,muszę zrobić:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 28 stycznia 2019 Uwielbiam kalafior a ten dopiero by mi smakował w takim wydaniu.:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 28 stycznia 2019 Jestem zachwycona tym przepisem! taki sposob podania otwiera badzo duzo mozliwosci smakowych! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 stycznia 2019 Edit, ale mi smaku narobiłaś :D Z tymi przyprawami smakuje rewelacyjnie, a jaki zapach podczas pieczenia :) Super, pycha :) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń