Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior w curry to niezwykle aromatyczne i wyraziste danie, które przypadnie do gustu wszystkim osobom na diecie wegańskiej. Mleczko kokosowe dodaje przyjemnej kremowości, a marchewka delikatności. Curry jest świetnym pomysłem na letni obiad dla całej rodziny. Jeśli lubisz mocniejsze i nieco orientalne smaki, tak przyrządzony kalafior stanie się częstszym gościem w twoim menu.
Polecam.
Odsłon: 1249
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1661
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1144
Polecam.
Odsłon: 1249
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1661
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1144
Składniki
Kalafior podziel na małe różyczki. Marchewki obierz i pokrój na plasterki. Cebulę obierz i drobno poszatkuj.
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i masło. Wsyp curry i czosnek. Wymieszaj i podsmaż przez 30 sekund, aż zacznie intensywnie pachnieć.
Na patelnię dodaj kalafior, marchewkę i cebulę. Wymieszaj, aż warzywa pokryją się przyprawami. Smaż przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dolej mleko kokosowe, wodę i listki bazylii. Doprowadź do wrzenia i duś przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj całość jeszcze przez 20-25 minut, aż sos zacznie się redukować. Kalafior w curry podawaj na ciepło z dodatkiem ryżu lub chlebka naan. Udekoruj listkami bazylii lub rozmarynu.