Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na kalafior w sosie serowym nie jest skomplikowany i z pewnością przygotujesz go w krótkim czasie. Pomimo prostoty składników zaskoczy cię bogactwem smaku. Potrawa jest wyśmienita w swojej podstawowej postaci, ale jeśli masz ochotę, możesz dorzucić do niej pokrojoną w kostkę szynkę lub kurczaka.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336695
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4063
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423196
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2625
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336695
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4063
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423196
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2625
Składniki
Kalafior umyj i podziel na różyczki. Ugotuj go w osolonej wodzie na półtwardo. Zajmie ci to ok. 10 minut. Kalafior odcedź na durszlaku i zostaw do osuszenia.
W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż zacznie ładnie pachnieć. Po czym zdejmij z ognia, dolej odrobinę mleka i wymieszaj, aż znikną grudki. Następnie dodaj resztę mleka i ponownie postaw na ogniu. Dopraw solą, czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszaj sos, aż zgęstnieje. Dla podbicia smaku dolej sok z cytryny, a także ½ łyżeczki musztardy. Na koniec wsyp drobno starty ser i wymieszaj sos, aby ser się lekko rozpuści.
Ugotowane i osuszone różyczki kalafiora ułóż (w jednej warstwie) w wysmarowanej masłem brytfance. Zalej sosem, a dla podbicia chrupkości na wierzchu posyp 1-2 łyżkami bułki tartej. Wstaw zapiekankę do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut.
Gotowy kalafior w sosie serowym podawaj od razu po przygotowaniu. Udekoruj go drobno posiekanym koperkiem. Sprawdzi się jako samodzielna przekąska lub element dania obiadowego.