Do góry

Dania główne Przepis na:

Kalafior z piekarnika

Kalafior z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 242 Ocena: 2090

Dodano:

Odsłon: 1325

To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący. Kalafior w towarzystwie podudzi z kurczaka zapiekanych w pomarańczach i ziołach (przepis znajdziecie na moim blogu). Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to naprawdę polecam, bo smak mnie zadziwił :-)

Składniki

  • 1 kalafior
  • ok. 100 ml oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kalafior z piekarnika

Przygotowanie

  1. Oliwę wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.

    Kalafior umyć i pociąć na kawałki jak chleb. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kalafior po kilka minut z każdej strony do zrumienienia.

  2. Następnie przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Każdy kawałek posmarować oliwą i na koniec można jeszcze polać (jak zostanie) oliwą z patelni. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra-dół na ok. 15-20 minut.

    Kalafior wychodzi al'dente i jest rewelacyjny.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 29 lipca Kalafior jako dodatek do obiadu jest idealnym rozwiązaniem. Świetny przepis! My lubimy jeszcze w postaci purée :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń