Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący. Kalafior w towarzystwie podudzi z kurczaka zapiekanych w pomarańczach i ziołach (przepis znajdziecie na moim blogu). Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to naprawdę polecam, bo smak mnie zadziwił :-)
Pychota. Polecam.
Odsłon: 462
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 14139
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 6054
Pychota. Polecam.
Odsłon: 462
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 14139
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 6054
Składniki
Oliwę wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Kalafior umyć i pociąć na kawałki jak chleb. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kalafior po kilka minut z każdej strony do zrumienienia.
Następnie przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmarować oliwą i na koniec można jeszcze polać (jak zostanie) oliwą z patelni. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra-dół na ok. 15-20 minut. Kalafior wychodzi al'dente i jest rewelacyjny. SMACZNEGO!!!