Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten prosty przepis z pewnością przypadnie do gustu wszystkim zabieganym kucharzom. Kalafior w sosie serowym dosłownie rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13992
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1614
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15807
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6402
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13992
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1614
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15807
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6402
Składniki
Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Gotuj ok. 10 minut w osolonej wodzie. Odcedź i ostudź.
Zrób sos. W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i chwilę smaż (cały czas mieszaj). Dodaj mleko i jeszcze raz wymieszaj. Zagotuj i mieszaj do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.
Dodaj do sosu gałkę, pieprz i sól (próbuj w trakcie). Zetrzyj ser i dodaj połowę do sosu. Dobrze wymieszaj, aby sos miał gładką konsystencję.
Kalafior ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej go równomiernie sosem i posyp serem żółtym. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Świetnie smakuje jako samodzielne danie (np. z surówką), ale też jako dodatek do dania głównego. Pycha!