Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten prosty przepis z pewnością przypadnie do gustu wszystkim zabieganym kucharzom. Kalafior w sosie serowym dosłownie rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut.
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 354
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 354
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Składniki
Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Gotuj ok. 10 minut w osolonej wodzie. Odcedź i ostudź.
Zrób sos. W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i chwilę smaż (cały czas mieszaj). Dodaj mleko i jeszcze raz wymieszaj. Zagotuj i mieszaj do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.
Dodaj do sosu gałkę, pieprz i sól (próbuj w trakcie). Zetrzyj ser i dodaj połowę do sosu. Dobrze wymieszaj, aby sos miał gładką konsystencję.
Kalafior ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej go równomiernie sosem i posyp serem żółtym. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Świetnie smakuje jako samodzielne danie (np. z surówką), ale też jako dodatek do dania głównego. Pycha!