Do góry

Dania główne Przepis na:

Kalafior z przepisu Koła Gospodyń Wiejskich. Nieziemski smak

Kalafior z przepisu Koła Gospodyń Wiejskich. Nieziemski smak

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1510

Dodano:

Odsłon: 78864

Ten prosty przepis z pewnością przypadnie do gustu wszystkim zabieganym kucharzom. Kalafior w sosie serowym dosłownie rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut.

Składniki

  • 1 kalafior
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g sera żółtego
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kalafior z przepisu Koła Gospodyń Wiejskich. Nieziemski smak

Przygotowanie

  1. Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Gotuj ok. 10 minut w osolonej wodzie. Odcedź i ostudź.

  2. Zrób sos. W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i chwilę smaż (cały czas mieszaj). Dodaj mleko i jeszcze raz wymieszaj. Zagotuj i mieszaj do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.

  3. Dodaj do sosu gałkę, pieprz i sól (próbuj w trakcie). Zetrzyj ser i dodaj połowę do sosu. Dobrze wymieszaj, aby sos miał gładką konsystencję.

  4. Kalafior ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej go równomiernie sosem i posyp serem żółtym. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Świetnie smakuje jako samodzielne danie (np. z surówką), ale też jako dodatek do dania głównego. Pycha!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń