Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowitą i aromatyczną zapiekankę z kalafiora otulonego beszamelem i serem Mozzarella - prosty sposób na smakowity i pożywny obiad :)
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 6962
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30444
Przepis dnia
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 29199
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 6962
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30444
Przepis dnia
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 29199
Składniki
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy je na półtwardo w osolonej wodzie, do której dodajemy 1 listek laurowy. W czasie gotowania kalafiora nagrzewamy piekarnik i przechodzimy do przygotowania sosu beszamelowego.
W płaskim garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła, a następnie dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i energicznie mieszamy. Oba składniki przesmażamy dosłownie przez chwilę, a następnie ściągamy garnek z gazu. Do przesmażonego z mąką masła wlewamy powoli mleko, pamiętając o ciągłym mieszaniu (najlepiej za pomocą trzepaczki), aby nie pojawiły się grudki. Całość ponownie ustawiamy na gazie i zagotowujemy do zgęstnienia sosu (* cały czas mieszamy). Sos beszamelowy doprawiamy solą do smaku, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy na dnie podgotowane różyczki kalafiora, które posypujemy serem Mozzarella. Następnie całość polewamy sosem beszamelowym i posypujemy wierzch dodatkową ilością sera. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy około 30 minut.
Gotową zapiekankę podajemy ze świeżą zieleniną. Życzę smacznego! :)