Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowitą i aromatyczną zapiekankę z kalafiora otulonego beszamelem i serem Mozzarella - prosty sposób na smakowity i pożywny obiad :)
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1507
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1251
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1354
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1090
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1507
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1251
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1354
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1090
Składniki
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy je na półtwardo w osolonej wodzie, do której dodajemy 1 listek laurowy. W czasie gotowania kalafiora nagrzewamy piekarnik i przechodzimy do przygotowania sosu beszamelowego.
W płaskim garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła, a następnie dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i energicznie mieszamy. Oba składniki przesmażamy dosłownie przez chwilę, a następnie ściągamy garnek z gazu. Do przesmażonego z mąką masła wlewamy powoli mleko, pamiętając o ciągłym mieszaniu (najlepiej za pomocą trzepaczki), aby nie pojawiły się grudki. Całość ponownie ustawiamy na gazie i zagotowujemy do zgęstnienia sosu (* cały czas mieszamy). Sos beszamelowy doprawiamy solą do smaku, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy na dnie podgotowane różyczki kalafiora, które posypujemy serem Mozzarella. Następnie całość polewamy sosem beszamelowym i posypujemy wierzch dodatkową ilością sera. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy około 30 minut.
Gotową zapiekankę podajemy ze świeżą zieleniną. Życzę smacznego! :)