Do góry

Dania główne Przepis na:

Kalafior zapiekany w piekarniku z sosem czosnkowym

Kalafior zapiekany w piekarniku z sosem czosnkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 49417

Dodano:

Odsłon: 269

Z kalafiora możemy przygotować wiele pysznych dań. Jestem pewna, że każdy z Was chociaż raz jadł kalafiora z bułką tartą albo zupę kalafiorową. Dzisiaj proponuję Wam przepis na kalafiora z curry pieczonego w piekarniku i podanego z sosem czosnkowym.

Składniki

  • kalafior duży (różyczki) 1/2 sztuki
  • oliwa z oliwek 2- 3 łyżki
  • sól
  • curry w proszku 1 łyżeczka
  • sos czosnkowy:
  • jogurt naturalny gęsty (Krasnystaw) 400 ml
  • czosnek 2 ząbki
  • czerwony pieprz około 1/2 łyżeczki
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kalafior zapiekany w piekarniku z sosem czosnkowym

Przygotowanie

  1. Kalafiora myjemy, osuszamy, dzielimy na różyczki.

    Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek (1 łyżka), wkładamy różyczki kalafiora. Przy pomocy silikonowego pędzelka smarujemy różyczki kalafiora oliwą, następnie solimy i oprószamy curry. Tak przygotowanego kalafiora pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

    W czasie pieczenia przygotowujemy sos do kalafiora. Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z jogurtem, odstawiamy na 20 minut do lodówki.
    Przed podaniem sos dekorujemy, utartym w moździerzu, czerwonym pieprzem.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 26 września Sos czosnkowy to dla mnie nowosc, choc przyzwyczajona jestem do kalafiora z sosem, gdyz w Niemczech jada sie go z sosem holenderskim. Jednak pomysl z czosnkowym bardzo mi sie podoba i musze przy najblizszej okazji wyprobowac. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń