Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sierpień jest sezonem na wspaniałe kalafiory, więc na naszym stole króluje kalafior zapiekany z serem. Prawdę mówiąc – to nie był sam kalafior, bo do zapiekanki włożyłam też inne warzywa, ale wśród nich to właśnie kalafior był najważniejszy. Oprócz kalafiora w naczyniu do zapiekania znalazł się też brokuł (naprawdę niewiele, bo miałam tylko kawałek do zużycia) oraz kilka niedużych marchewek. Można przygotować kalafior zapiekany z serem bez tych dodatków i danie będzie kompletne i bardzo smaczne. Ale brokuł i marchewki pięknie pokolorowały moją zapiekankę, więc polecam Ci ten wariant potrawy.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 204
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4000
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 370
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 955
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 204
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4000
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 370
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 955
Składniki
Umyj kalafiora i podziel go na niewielkie różyczki. Jeśli używasz też innych warzyw, to również umyj je i podziel na kawałki podobnej wielkości.
Włącz piekarnik na temperaturę 180 stopni, grzanie góra/dół bez termoobiegu.
Warzywa podgotuj w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Kalafior i spółka mają pozostać jędrne. Na koniec wydobądź warzywa z wrzątku i osącz na durszlaku.
Przygotuj sos: do roztrzepanych jajek dodaj śmietanę i przyprawy, a następnie wymieszaj wszystko dokładnie. Najlepiej trzepaczką. Spróbuj sos, bo musi być naprawdę dobrze przyprawiony!
Formę do zapiekania posmaruj masłem, a następnie ułóż w niej warzywa (sam kalafior lub kalafior + dodatki).
Zalej warzywa przygotowanym sosem i posyp serem startym na większych oczkach tarki.
Wstaw do piekarnika na drugą od dołu półkę i zapiekaj przez 20-30 minut. Pod koniec pieczenia zaglądaj i pilnuj, aby zapiekanka za bardzo się nie spiekła.
Wystarczy piec tak długo, by lekko zrumienił się ser, którym posypany jest zapiekany kalafior.
I to wszystko, potrawa gotowa i można podawać.
Prawda, że to jest proste danie?
Proste i pyszne, więc bardzo Ci polecam je na obiad lub ciepłą kolację. Smacznego!