Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sierpień jest sezonem na wspaniałe kalafiory, więc na naszym stole króluje kalafior zapiekany z serem. Prawdę mówiąc – to nie był sam kalafior, bo do zapiekanki włożyłam też inne warzywa, ale wśród nich to właśnie kalafior był najważniejszy. Oprócz kalafiora w naczyniu do zapiekania znalazł się też brokuł (naprawdę niewiele, bo miałam tylko kawałek do zużycia) oraz kilka niedużych marchewek. Można przygotować kalafior zapiekany z serem bez tych dodatków i danie będzie kompletne i bardzo smaczne. Ale brokuł i marchewki pięknie pokolorowały moją zapiekankę, więc polecam Ci ten wariant potrawy.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 51
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 154
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2827
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4198
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 51
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 154
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2827
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4198
Składniki
Umyj kalafiora i podziel go na niewielkie różyczki. Jeśli używasz też innych warzyw, to również umyj je i podziel na kawałki podobnej wielkości.
Włącz piekarnik na temperaturę 180 stopni, grzanie góra/dół bez termoobiegu.
Warzywa podgotuj w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Kalafior i spółka mają pozostać jędrne. Na koniec wydobądź warzywa z wrzątku i osącz na durszlaku.
Przygotuj sos: do roztrzepanych jajek dodaj śmietanę i przyprawy, a następnie wymieszaj wszystko dokładnie. Najlepiej trzepaczką. Spróbuj sos, bo musi być naprawdę dobrze przyprawiony!
Formę do zapiekania posmaruj masłem, a następnie ułóż w niej warzywa (sam kalafior lub kalafior + dodatki).
Zalej warzywa przygotowanym sosem i posyp serem startym na większych oczkach tarki.
Wstaw do piekarnika na drugą od dołu półkę i zapiekaj przez 20-30 minut. Pod koniec pieczenia zaglądaj i pilnuj, aby zapiekanka za bardzo się nie spiekła.
Wystarczy piec tak długo, by lekko zrumienił się ser, którym posypany jest zapiekany kalafior.
I to wszystko, potrawa gotowa i można podawać.
Prawda, że to jest proste danie?
Proste i pyszne, więc bardzo Ci polecam je na obiad lub ciepłą kolację. Smacznego!