Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne i wbrew pozorom lekkie danie - kalafior z warstwa chudego wolowego miesa, i plastrami chudej szynki i bekonu. Do tego lekki jasny sos zblizony do beszamelowego. Danie doskonale smakuje bez ziemniaków, kto chce moze je oczywiscie dolaczyc jako dodatek.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2336
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4428
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1397
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 365
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2336
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4428
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1397
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 365
Składniki
Usunac wszystkie liscie z kalafiora i naciac glaba na krzyz. Blanszowac kalafiora we wrzacej, osolonej wodzie przez 10 minut. Następnie wyjac go i zebrac wode - bedzie potrzebna do sosu. Buleczke namoczyc w mleku lub w bulionie i wycisnac, cebule pokroic w kostke i podsmazyc. Wymieszac mieso mielone, jajko, musztarde, bulke, cebule oraz sól i üieprz i ugnesc na jednorodna mase. Umiescic kalafiora w foremce do pieczenia glabem do dolu i oblepic go miesem mielonym.
Warstwe miesa wylozyc plastrami szynki i bekonu.Najlepiej zaczac od szynki a potem luki wypelnic bekonem, ukladac plastry zawsze od góry, gdyz szynka i bekon troche sie marszcza w czasie pieczenia. Piec bombe ok 40 min. w temp. 180° C. Z mielonego miesa i bekonu wyjdzie troche tluszczu, który zmiesza sie z odrobina wody z kalafiora i zbierze się w foremce. Mozna nim od czasu do czasu polac bombe, wtedy chuda szynka nie wyschnie. Na 10 minut przed końcem pieczenia zrobic sos beszamelowy: ziola drobno posiekac,, w rondelku rozgrzac maslo, dodac make i od razu dobrze wymieszac. Powstaje musujaca, biala masa, która trzeba jeszcze podgrzewac przez 30 sekund, ciagle mieszajac. Nastepnie dodac wode z gotowania kalafiora i mleko i od razu wszystko dobrze wymieszac i zagotowac, a nastepnie gotowac na wolnym ogniu przez około 5-6 minut, dodac ziola i ser i doprawic sola i pieprzem.
Podawac z sosem i ulubionymi dodatkami.