Pyszna i zawsze na czasie. Obowiązkowo, z dużą ilością sera żółtego :)
Kalafiorowa zapiekanka
Składniki
- 5 dużych ziemniaków
- fasolka szparagowa zielona ok. 30 dkg, 1 kalafior średni
- 200 g. sera żółtego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku
- oliwka z oliwek lub olej rzepakowy, w sumie 1/3 szklanki
- sól do smaku, pieprz czarny mielony w/g uznania
- papryka wędzona w proszku 1/3 łyżeczki
- bazylia 1/2 łyżeczki, oregano 1/2 łyżeczki
Składniki
- 5 dużych ziemniaków
- fasolka szparagowa zielona ok. 30 dkg, 1 kalafior średni
- 200 g. sera żółtego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku
- oliwka z oliwek lub olej rzepakowy, w sumie 1/3 szklanki
- sól do smaku, pieprz czarny mielony w/g uznania
- papryka wędzona w proszku 1/3 łyżeczki
- bazylia 1/2 łyżeczki, oregano 1/2 łyżeczki

Etapy przygotowania
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, gotujemy w osolonej wodzie, aby lekko zmiękły. Kalafior dzielimy na różyczki i również gotujemy w osolonej wodzie al dente. Fasolkę również lekko podgotowujemy. Na patelni smażymy pokrojoną cebulę z posiekanym czosnkiem. Do smażenia wlewamy 1/3 szklanki oliwki i dodajemy wszystkie przyprawy. Dno naczynia smarujemy oliwką. Wykładamy połowę ziemniaków, różyczki kalafiora, fasolkę. Na fasolkę wysypujemy całą zawartość patelni. Na wierzch kładziemy resztę ziemniaków. Po wierzchu polewamy gorącą wodą. Dosłownie 1/3 szklanki. Aby podczas duszenia, warzywa były miękkie i soczyste. Wierzch posypujemy startym serem. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. 170* około 45 minut.

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Owoce
- Jabłka
- Mięso
- Kaczka
- Przyprawy
- Majeranek
Odsłon: 28
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Majeranek
- Kiełbasy
Odsłon: 2519

Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy, domowy obiad, który zachwyci zarówno wygl...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Grzyby
- Przyprawy
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 975

Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 2353

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2108
Ostatnio komentowane przepisy
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Owoce
- Jabłka
- Mięso
- Kaczka
- Przyprawy
- Majeranek
Odsłon: 28
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Majeranek
- Kiełbasy
Odsłon: 2519

Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy, domowy obiad, który zachwyci zarówno wygl...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Grzyby
- Przyprawy
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 975

Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 2353

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2108



Składniki
- 5 dużych ziemniaków
- fasolka szparagowa zielona ok. 30 dkg, 1 kalafior średni
- 200 g. sera żółtego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku
- oliwka z oliwek lub olej rzepakowy, w sumie 1/3 szklanki
- sól do smaku, pieprz czarny mielony w/g uznania
- papryka wędzona w proszku 1/3 łyżeczki
- bazylia 1/2 łyżeczki, oregano 1/2 łyżeczki
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, gotujemy w osolonej wodzie, aby lekko zmiękły. Kalafior dzielimy na różyczki i również gotujemy w osolonej wodzie al dente. Fasolkę również lekko podgotowujemy. Na patelni smażymy pokrojoną cebulę z posiekanym czosnkiem. Do smażenia wlewamy 1/3 szklanki oliwki i dodajemy wszystkie przyprawy. Dno naczynia smarujemy oliwką. Wykładamy połowę ziemniaków, różyczki kalafiora, fasolkę. Na fasolkę wysypujemy całą zawartość patelni. Na wierzch kładziemy resztę ziemniaków. Po wierzchu polewamy gorącą wodą. Dosłownie 1/3 szklanki. Aby podczas duszenia, warzywa były miękkie i soczyste. Wierzch posypujemy startym serem. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. 170* około 45 minut.
Pyszna...lubię takie jedzonko:)