Do góry

Dania główne Przepis na:

Kalafiorowa zapiekanka

Kalafiorowa zapiekanka

Autor:

Przepisów i artykułów: 528 Ocena: 7046

Dodano:

Odsłon: 13675

Pyszna i zawsze na czasie. Obowiązkowo, z dużą ilością sera żółtego :)

Składniki

  • 5 dużych ziemniaków
  • fasolka szparagowa zielona ok. 30 dkg, 1 kalafior średni
  • 200 g. sera żółtego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku
  • oliwka z oliwek lub olej rzepakowy, w sumie 1/3 szklanki
  • sól do smaku, pieprz czarny mielony w/g uznania
  • papryka wędzona w proszku 1/3 łyżeczki
  • bazylia 1/2 łyżeczki, oregano 1/2 łyżeczki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kalafiorowa zapiekanka

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, gotujemy w osolonej wodzie, aby lekko zmiękły.
    Kalafior dzielimy na różyczki i również gotujemy w osolonej wodzie al dente. Fasolkę również lekko podgotowujemy.
    Na patelni smażymy pokrojoną cebulę z posiekanym czosnkiem. Do smażenia wlewamy 1/3 szklanki oliwki i dodajemy wszystkie przyprawy.

    Dno naczynia smarujemy oliwką. Wykładamy połowę ziemniaków, różyczki kalafiora, fasolkę.
    Na fasolkę wysypujemy całą zawartość patelni. Na wierzch kładziemy resztę ziemniaków.
    Po wierzchu polewamy gorącą wodą. Dosłownie 1/3 szklanki. Aby podczas duszenia, warzywa były miękkie i soczyste. Wierzch posypujemy startym serem.
    Pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. 170* około 45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń