Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne i rozpływające się w ustach kalmary
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11315
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1145
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9865
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1463
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11315
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1145
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9865
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1463
Składniki
Bardzo polecam to mięciutkie mięsko, nie wymagające długiej obróbki. Dostałam świeże kalmary- ale równie dobre są mrożone- nie trzeba ich obierać. Swoje obrałam- wyjęłam i odcięłam części twarde. Tuby rozcięłam na płasko i nacięłam je lekko nożem w kratkę. Pokroiłam na prostokąty 2 na 3 centymetry. Kawałki posypałam utłuczoną kolendrą, kuminem, chili i posmarowałam wyciśniętym czosnkiem. Wszystko wrzuciłam na rozgrzaną patelnię, po paru minutach obróciłam kalmary i dosłownie po paru minutach mięso będzie przyrumienione. Po wyłączeniu ognia dodałam sok z cytryny i nać kolendry.
Można zjeść kalmary na przykład z grzankami i sosem czosnkowym. Świetnie smakują w bułce- paluszku. Polecam kalmary podane z ryżem i sosem warzywnym. Szybko o sosie warzywnym: Na patelni podsmażyłam cebule potem dodałam czosnek, i po paru minutach np. cukinię lub bakłażana- u mnie wykorzystałam okrę. Po kolejnych paru minutach dodałam pokrojone pomidory. Użyłam podobnych przypraw jak do kalmarów- oprócz cytryny. Do sosu dodałam łyżkę śmietany i trochę żółtego sera. Konsystencję sosu można poprawić łyżką mąki rozrobioną w zimnej wodzie. Na sam koniec odrobina soli i nać kolendry. Gotowe! Smacznego :)