Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne i rozpływające się w ustach kalmary
Takiego hamburgera jadłam w McDonald , spróbowałam przygotować takie w domu....
Odsłon: 98
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 632
Takiego hamburgera jadłam w McDonald , spróbowałam przygotować takie w domu....
Odsłon: 98
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 632
Składniki
Bardzo polecam to mięciutkie mięsko, nie wymagające długiej obróbki. Dostałam świeże kalmary- ale równie dobre są mrożone- nie trzeba ich obierać. Swoje obrałam- wyjęłam i odcięłam części twarde. Tuby rozcięłam na płasko i nacięłam je lekko nożem w kratkę. Pokroiłam na prostokąty 2 na 3 centymetry. Kawałki posypałam utłuczoną kolendrą, kuminem, chili i posmarowałam wyciśniętym czosnkiem. Wszystko wrzuciłam na rozgrzaną patelnię, po paru minutach obróciłam kalmary i dosłownie po paru minutach mięso będzie przyrumienione. Po wyłączeniu ognia dodałam sok z cytryny i nać kolendry.
Można zjeść kalmary na przykład z grzankami i sosem czosnkowym. Świetnie smakują w bułce- paluszku. Polecam kalmary podane z ryżem i sosem warzywnym. Szybko o sosie warzywnym: Na patelni podsmażyłam cebule potem dodałam czosnek, i po paru minutach np. cukinię lub bakłażana- u mnie wykorzystałam okrę. Po kolejnych paru minutach dodałam pokrojone pomidory. Użyłam podobnych przypraw jak do kalmarów- oprócz cytryny. Do sosu dodałam łyżkę śmietany i trochę żółtego sera. Konsystencję sosu można poprawić łyżką mąki rozrobioną w zimnej wodzie. Na sam koniec odrobina soli i nać kolendry. Gotowe! Smacznego :)