Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny schabowy to jedno z popularniejszych dań polskiej kuchni. Jak zaskoczyć rodzinę podczas niedzielnego obiadu? Zaraz po rosole zaserwuj pyszne, smażone kanie z genialną panierką, które smakują jak schabowe. Koniecznie w towarzystwie gotowanych ziemniaków z koperkiem i z ulubioną surówką lub mizerią. Kotlety z kani wychodzą miękkie, wilgotne w środku i bardzo apetyczne. Nadmiar grzybowych kotletów możesz zjeść układając je na pajdę świeżego chleba.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 3241
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29337
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 165
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18744
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 752
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 3241
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29337
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 165
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18744
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 752
Składniki
Oczyść kapelusze kani. Jeśli są bardzo brudne, lekko opłucz je pod bieżącą wodą i delikatnie osusz na ręczniku papierowym. Trzonki grzybów nie będą ci potrzebne, więc możesz je ugotować, zmielić i używać jako farsz do pierogów lub faszerować nimi mięso.
W misce lub głębokim talerzu roztrzep jajka, dodaj sypkie przyprawy i mąkę, ewentualnie dolej odrobinę mleka, jeśli konsystencja jest zbyt gęsta. Możesz także dodać łyżkę startego, żółtego sera i szczyptę chili. Do drugiej miski wsyp bułkę tartą.
Zanurzaj grzyby w mieszance jajecznej, a następnie w bułce tartej tak, aby kanie były całe pokryte panierką. W dużej patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu smaż grzyby na złoty kolor z obydwu stron i odsączaj na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawaj kotlety z kani tak jak klasyczne schabowe.