Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapuśniak należy do naszych ulubionych dań. Często przygotowuję go na wędzonych żeberkach, które zawsze są do kupienia w sklepie mięsnym niedaleko mojego domu. Więc ostatnio zawsze jest na wędzonych żeberkach. Ilość składników, które podaję, starcza na na prawdę duży gar tego pysznego dania. Zwykle jemy go dwa dni, a co zostanie to pasteryzuję w dużych słoikach i za kilka czy kilkanaście dni znów mamy pyszny obiad bez gotowania. Tak więc kapuśniak gotuję bez ziemniaków, bo zwykle jakąś jego część wekuję. Kapuśniak rewelacyjnie smakuje z ziemniakami, które dogotowuję osobno, ale też można go podać z ulubionym pieczywem.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 732
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22766
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15139
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4853
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45458
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 732
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22766
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15139
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4853
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45458
Składniki
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Ja zwykle tak, żeby w każdym kawałku były dwie kosteczki. W garnku zalewamy je wodą i gotujemy ok 40 minut. Wyjmujemy z wody i studzimy. Wody z gotowania żeberek nie używam już do kapuśniaku
W drugim garnku gotujemy odciśniętą z soku i pokrojoną kapustę. Sok zostawiamy, gdyby kapuśniak był zbyt mało kwaśny. Kapustę zalewamy wodą, tak aby zakryła kapustę. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Ścieramy na dużych oczkach marchewkę. Gotujemy podobnie jak żeberka ( ok 40 min ) najlepiej równolegle z nimi
Mięso wyjęte z wody oddzielamy od kości. Większość mięsa oddzielam, ale zostawiam też kilka kawałków mięsa z kością. Mięso wrzucamy do gotującej się kapusty i gotujemy dalej dodając łyżeczkę kminku
Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Jak wytopi się z niego tłuszcz to dodajemy pokrojoną na drobno cebulę i smażymy do jej zeszklenia. Następnie przerzucamy do gotującej się potrawy
Całość gotujemy kolejne 30-40 minut, aż kapusta będzie miękka i smaki się połączą. Doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec majerankiem ( ok 1 łyżka ) i chwilę razem gotujemy
Osobno dogotowujemy ziemniaki lub podajemy z chlebem