Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kapuśniak na żeberkach"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 36
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 124
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 704
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 84
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 36
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 124
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 704
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 84
Składniki
Żeberka opłucz, osusz i pokrój na kawałki wzdłuż kości. Oprósz solą, pieprzem oraz majerankiem i odłóż na ok. godzinę. Następnie żeberka przełóż do dużego garnka, zalej wodą i gotuj około pół godziny, by mięso było w połowie twarde.
Marchewki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Obraną pietruszkę i seler pokrój na kawałki. Cebulę obierz i poszatkuj. Warzywa dodaj do wywaru mięsnego i zagotuj.
Żeberka wyjmij, gdy zmiękną i mięso z łatwością będzie odchodzić od kości. Kapustę obierz z wierzchnich liści, umyj, poszatkuj i wrzuć do warzyw. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, dopraw solą i pieprzem. Zupę gotuj jeszcze przez ok. 20 min.
W osobnym garnku ugotuj ziemniaki. Pod koniec gotowania zupy dodaj posiekany koperek i wymieszaną z odrobiną zupy śmietankę.
Czas: 70 min (tylko ) | Koszt: do 20 zł | Poziom: średni | 4 porcje, 320 kcal/porcjaŹródło: Tele Tydzień