Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kapuśniak na żeberkach"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 21
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 78
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 167
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 21
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 78
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 167
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Składniki
Żeberka opłucz, osusz i pokrój na kawałki wzdłuż kości. Oprósz solą, pieprzem oraz majerankiem i odłóż na ok. godzinę. Następnie żeberka przełóż do dużego garnka, zalej wodą i gotuj około pół godziny, by mięso było w połowie twarde.
Marchewki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Obraną pietruszkę i seler pokrój na kawałki. Cebulę obierz i poszatkuj. Warzywa dodaj do wywaru mięsnego i zagotuj.
Żeberka wyjmij, gdy zmiękną i mięso z łatwością będzie odchodzić od kości. Kapustę obierz z wierzchnich liści, umyj, poszatkuj i wrzuć do warzyw. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, dopraw solą i pieprzem. Zupę gotuj jeszcze przez ok. 20 min.
W osobnym garnku ugotuj ziemniaki. Pod koniec gotowania zupy dodaj posiekany koperek i wymieszaną z odrobiną zupy śmietankę.
Czas: 70 min (tylko ) | Koszt: do 20 zł | Poziom: średni | 4 porcje, 320 kcal/porcjaŹródło: Tele Tydzień