Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny dodatek do dań mięsnych . Aromatyczna z nutą słodkości.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25947
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3316
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1421
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25947
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3316
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1421
Składniki
Kapustę szatkujemy , niezbyt drobno . Wrzucamy do garna z około 1 litrem wody .Solimy około pół łyżeczki , dodajemy liść laurowy. Dusimy na małym ogniu przez około 20 minut . Następnie dodajemy ćwiartki obranego jabłka , usuwamy również pestki . dodajemy też śliwki suszone lub powidła śliwkowe oraz pokrojoną drobno cebulę i cynamonu na czubku łyżeczki od herbaty ,mieszamy i dusimy do miękkości .Kiedy kapustai jabłka będą miękkie i woda odparuje ( nie do sucha ale prawie całkowicie) Dodajemy masło i kilka kropel octu jabłkowego . Doprawiamy solą-jeśli trzeba i pieprzem czarnym mielonym . Tak naprawdę , każdy składnik taki jak : cynamon,pieprz , powidła czy ocet jabłkowy należy dosmakowywać wedle własnego gustu . Kapusta powinna mieć posmak masła i słodkości , ale nie powinna być mdła . Jeżeli kapusta wyjdzie nam zbyt kwaśna zapraszam po poradę : https://www.malgoskawkuchni.com/2020/06/zbyt-kwasne-dania.html