Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapusta czerwona duszona

Kapusta czerwona duszona

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 325

Dodano:

Odsłon: 176

Przepyszny dodatek do dań mięsnych . Aromatyczna z nutą słodkości.

Składniki

  • * 1 średnia główka kapusty czerwonej * 3 łyżki masła * Szczypta cynamonu * 1 średnie jabłko * Sól , pieprz czarny mielony
  • * 1 mała cebula * 4 śliwki suszone lub 1 łyżka powideł śliwkowych. * 1 liść laurowy * Ocet jabłkowy
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kapusta czerwona duszona

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy , niezbyt drobno . Wrzucamy do garna z około 1 litrem wody .Solimy około pół łyżeczki , dodajemy liść laurowy. Dusimy na małym ogniu przez około 20 minut . Następnie dodajemy
    ćwiartki obranego jabłka , usuwamy również pestki . dodajemy też śliwki suszone lub powidła śliwkowe oraz pokrojoną drobno cebulę i cynamonu na czubku łyżeczki od herbaty ,mieszamy i dusimy do miękkości .Kiedy kapustai jabłka będą miękkie i woda odparuje ( nie do sucha ale prawie całkowicie) Dodajemy masło i kilka kropel octu jabłkowego . Doprawiamy solą-jeśli trzeba i pieprzem czarnym mielonym . Tak naprawdę , każdy składnik taki jak : cynamon,pieprz , powidła czy ocet jabłkowy należy dosmakowywać wedle własnego gustu . Kapusta powinna mieć posmak masła i słodkości , ale nie powinna być mdła .
    Jeżeli kapusta wyjdzie nam zbyt kwaśna zapraszam po poradę :
    https://www.malgoskawkuchni.com/2020/06/zbyt-kwasne-dania.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń