Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Różnie nazywają tę potrawę ale ja nazywa ją gołąbkami i niech tak zostanie, ponieważ tak ją nazywała moja mama. Potrawa jest zdrowa, gdyż wszystkie składniki są gotowane nie pieczone a to jest duża zaleta.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 140
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 243
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 140
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 243
Składniki
Kapustę nacinamy w miejscu tzw głąba tak by zrobić otwór. W duży garnek wlewamy wodę do połowy i gotujemy. Gdy woda się ugotuje wsadzamy kapustę głąbem w dół i parzymy 5 – 10 minut. Następnie przekręcamy kapustę głąbem do góry aby liście kapusty parzyły się z drugiej strony. Powoli podważamy liście i zdejmujemy tak by nie uległy porwaniu, liść po liściu.
I tak zdejmujemy liście do oporu aby starczyło nam liści do mięsa i jeszcze troszkę. Jak to uczynimy to pozostawiamy liście to wystygnięcia i bierzemy się za ugotowanie ryży zgodnie z przepisem. Jak liście wystygły to z każdego liścia wycinamy twarde żyły z początku liścia by łatwo się zawijały.
Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem, pokrojonymi w paski pomidorami suszonymi oraz jajkiem. Dodajemy sól, pieprz do smaku i wyrabiamy. Czasami pomidory suszone mamy w słoiku z kaparami to jeszcze lepiej i kapary również dodajemy.
Kładziemy na liść uformowaną kulę z przygotwanego mięsa. Zawijamy mięso w liść tak by po zawinięciu liść się nie rozwinął a mięso było ulokowane w środku. Powtarzamy czynność do wyczerpania liści lub mięsa. To właśnie te zawijasy nazywają się gołąbkami
Z pozostałej główki kapusty ściągamy liście i kładziemy w garnku na dnie. Wlewamy wodę oraz koncentrat pomidorowy doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jak sos się zagotuje wkładamy uformowane gołąbki do garnka i gotujemy około 2 godziny na średnim ogniu tak, by kapusta była miękka.
Najlepiej podawać na gorąco np. z kromką świeżego chleba lub ziemniakami lub tak jak u mnie z własnej roboty ogórkiem małosolnym. I tak oto proste składniki zrobione sercem smakują wyśmienicie. Jeśli się podoba to zapraszam do lajkowania, komentowania i polecania znajomym. Smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu naciskając na ikonkę mojego profilu w Smakerze do obserwowania.