Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka gatunku polskiego kotleta na obiad w wersji zmodyfikowanej - trochę zdrowsza, insulinooporna, dla diabetyków i na dietę odchudzającą ️
2 garnki, patelnia, nóż do obierania, krojenia, siekania
Niby nic, a jednak trzeba umieć zrobić dobre naleśniki. Przesyłam Wam mój, sp...
Odsłon: 317
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 44
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 263
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 779
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Niby nic, a jednak trzeba umieć zrobić dobre naleśniki. Przesyłam Wam mój, sp...
Odsłon: 317
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 44
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 263
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 779
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Składniki
1. Kapusta młoda gotuje się najdłużej więc od niej zaczynam. Kroję na 4 części , myję, drobno kroję każdą ćwiartkę do głąba (głąb na kompost;) Kiedy kapusta leży na desce solę ją i zostawiam tak na chwilę. 2. W garnku rozpuszczam masło klarowane, wrzucam liść laurowy i ziele angielskie, mieszam, by temperatura wydobyła aromat. 3. Cebulę obieram i kroję w piórka. Wrzucam na tłuszcz i podsmażam około 1 minuty. 4. Wrzucam do garnka kapustę, dodaję kumin, zalewam wodą, przykrywam i zmniejszam ogień do połowy. 5. Myję i siekam szczypior - dodaje do garnka z kapustą. To samo robię z koperkiem, zostawiając trochę ( łyżkę ) do posypania gotowego dania. Duszę 20 minut od czasu do czasu mieszając. Na ostatnie 10 min dodaję umyte i obrane ze skórki pomidory lub przecier. 6. Obieram bataty, myję, kroję na mniejsze kawałki i gotuję - 20 minut. Będą gotowe razem z kapustą ;) 7. Na patelni rozpuszczam tłuszcz, podgrzewam. Kurczaka kroję w mniejsze kawałki, obtaczam w przyprawie i wrzucam na petelnię gdy tłuszcz cicho skwierczy. Smażę 5 minut na narmalnym ogniu, potem zmniejsza o połowę i kolejne 5 minut, a potem na małym ogniu - by był gotowy razem z batatami i kapustą. 8. Wykładam na talerze kapustę, bataty i kurczaka. Posypuję koperkiem całość i gotowe Jeśli obiad jest dla 2, nie 4 osób, na drugi dzień bataty i kurczaka podgrzewam w piekarniku a kapustę w garnku