Klasyka gatunku polskiego kotleta na obiad w wersji zmodyfikowanej - trochę zdrowsza, insulinooporna, dla diabetyków i na dietę odchudzającą ️
Kapusta i coś zamiast kotleta i ziemniaków
Składniki
„Kotlet”
- Kurczak zagrodowy - 1 cala pierś
- Przyprawa włoska - 1 łyżeczka (pomidory suszone, czosnek, oregano, bazylia)
- Olej do smażenia - 2 łyżki
„Kartofle”
- Bataty - 2 szt
- Koperek świeży - 2 łyżki posiekanego
Kapusta „zasmażana”
- Kapusta - 1 mała szt
- Szczypior - 1 Pęczek
- Koper - 1 pęczek
- Masło klarowane - 1 łyżka
- Pomidor - 2 mocno dojrzałe szt lub szklanka przecieru
- Sól - 1 łyżeczka
- Kumin lub kminek - 1/2 łyżeczki
- Liść laurowy-2 szt
- Ziele angielskie- 2 szt
- Cebula - 1 szt
- 1 szklanka wody
Składniki
„Kotlet”
- Kurczak zagrodowy - 1 cala pierś
- Przyprawa włoska - 1 łyżeczka (pomidory suszone, czosnek, oregano, bazylia)
- Olej do smażenia - 2 łyżki
„Kartofle”
- Bataty - 2 szt
- Koperek świeży - 2 łyżki posiekanego
Kapusta „zasmażana”
- Kapusta - 1 mała szt
- Szczypior - 1 Pęczek
- Koper - 1 pęczek
- Masło klarowane - 1 łyżka
- Pomidor - 2 mocno dojrzałe szt lub szklanka przecieru
- Sól - 1 łyżeczka
- Kumin lub kminek - 1/2 łyżeczki
- Liść laurowy-2 szt
- Ziele angielskie- 2 szt
- Cebula - 1 szt
- 1 szklanka wody

Potrzebne przybory kuchenne
2 garnki, patelnia, nóż do obierania, krojenia, siekania
Etapy przygotowania
1. Kapusta młoda gotuje się najdłużej więc od niej zaczynam. Kroję na 4 części , myję, drobno kroję każdą ćwiartkę do głąba (głąb na kompost;) Kiedy kapusta leży na desce solę ją i zostawiam tak na chwilę. 2. W garnku rozpuszczam masło klarowane, wrzucam liść laurowy i ziele angielskie, mieszam, by temperatura wydobyła aromat. 3. Cebulę obieram i kroję w piórka. Wrzucam na tłuszcz i podsmażam około 1 minuty. 4. Wrzucam do garnka kapustę, dodaję kumin, zalewam wodą, przykrywam i zmniejszam ogień do połowy. 5. Myję i siekam szczypior - dodaje do garnka z kapustą. To samo robię z koperkiem, zostawiając trochę ( łyżkę ) do posypania gotowego dania. Duszę 20 minut od czasu do czasu mieszając. Na ostatnie 10 min dodaję umyte i obrane ze skórki pomidory lub przecier. 6. Obieram bataty, myję, kroję na mniejsze kawałki i gotuję - 20 minut. Będą gotowe razem z kapustą ;) 7. Na patelni rozpuszczam tłuszcz, podgrzewam. Kurczaka kroję w mniejsze kawałki, obtaczam w przyprawie i wrzucam na petelnię gdy tłuszcz cicho skwierczy. Smażę 5 minut na narmalnym ogniu, potem zmniejsza o połowę i kolejne 5 minut, a potem na małym ogniu - by był gotowy razem z batatami i kapustą. 8. Wykładam na talerze kapustę, bataty i kurczaka. Posypuję koperkiem całość i gotowe Jeśli obiad jest dla 2, nie 4 osób, na drugi dzień bataty i kurczaka podgrzewam w piekarniku a kapustę w garnku
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 504
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 244

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2368
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 504
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 244

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2368



Składniki
- Kurczak zagrodowy - 1 cala pierś
- Przyprawa włoska - 1 łyżeczka (pomidory suszone, czosnek, oregano, bazylia)
- Olej do smażenia - 2 łyżki
- Bataty - 2 szt
- Koperek świeży - 2 łyżki posiekanego
- Kapusta - 1 mała szt
- Szczypior - 1 Pęczek
- Koper - 1 pęczek
- Masło klarowane - 1 łyżka
- Pomidor - 2 mocno dojrzałe szt lub szklanka przecieru
- Sól - 1 łyżeczka
- Kumin lub kminek - 1/2 łyżeczki
- Liść laurowy-2 szt
- Ziele angielskie- 2 szt
- Cebula - 1 szt
- 1 szklanka wody
1. Kapusta młoda gotuje się najdłużej więc od niej zaczynam. Kroję na 4 części , myję, drobno kroję każdą ćwiartkę do głąba (głąb na kompost;) Kiedy kapusta leży na desce solę ją i zostawiam tak na chwilę. 2. W garnku rozpuszczam masło klarowane, wrzucam liść laurowy i ziele angielskie, mieszam, by temperatura wydobyła aromat. 3. Cebulę obieram i kroję w piórka. Wrzucam na tłuszcz i podsmażam około 1 minuty. 4. Wrzucam do garnka kapustę, dodaję kumin, zalewam wodą, przykrywam i zmniejszam ogień do połowy. 5. Myję i siekam szczypior - dodaje do garnka z kapustą. To samo robię z koperkiem, zostawiając trochę ( łyżkę ) do posypania gotowego dania. Duszę 20 minut od czasu do czasu mieszając. Na ostatnie 10 min dodaję umyte i obrane ze skórki pomidory lub przecier. 6. Obieram bataty, myję, kroję na mniejsze kawałki i gotuję - 20 minut. Będą gotowe razem z kapustą ;) 7. Na patelni rozpuszczam tłuszcz, podgrzewam. Kurczaka kroję w mniejsze kawałki, obtaczam w przyprawie i wrzucam na petelnię gdy tłuszcz cicho skwierczy. Smażę 5 minut na narmalnym ogniu, potem zmniejsza o połowę i kolejne 5 minut, a potem na małym ogniu - by był gotowy razem z batatami i kapustą. 8. Wykładam na talerze kapustę, bataty i kurczaka. Posypuję koperkiem całość i gotowe Jeśli obiad jest dla 2, nie 4 osób, na drugi dzień bataty i kurczaka podgrzewam w piekarniku a kapustę w garnku