Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka gatunku polskiego kotleta na obiad w wersji zmodyfikowanej - trochę zdrowsza, insulinooporna, dla diabetyków i na dietę odchudzającą ️
2 garnki, patelnia, nóż do obierania, krojenia, siekania
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22664
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15011
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4775
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44941
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 669
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 753
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22664
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15011
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4775
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44941
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 669
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 753
Składniki
1. Kapusta młoda gotuje się najdłużej więc od niej zaczynam. Kroję na 4 części , myję, drobno kroję każdą ćwiartkę do głąba (głąb na kompost;) Kiedy kapusta leży na desce solę ją i zostawiam tak na chwilę. 2. W garnku rozpuszczam masło klarowane, wrzucam liść laurowy i ziele angielskie, mieszam, by temperatura wydobyła aromat. 3. Cebulę obieram i kroję w piórka. Wrzucam na tłuszcz i podsmażam około 1 minuty. 4. Wrzucam do garnka kapustę, dodaję kumin, zalewam wodą, przykrywam i zmniejszam ogień do połowy. 5. Myję i siekam szczypior - dodaje do garnka z kapustą. To samo robię z koperkiem, zostawiając trochę ( łyżkę ) do posypania gotowego dania. Duszę 20 minut od czasu do czasu mieszając. Na ostatnie 10 min dodaję umyte i obrane ze skórki pomidory lub przecier. 6. Obieram bataty, myję, kroję na mniejsze kawałki i gotuję - 20 minut. Będą gotowe razem z kapustą ;) 7. Na patelni rozpuszczam tłuszcz, podgrzewam. Kurczaka kroję w mniejsze kawałki, obtaczam w przyprawie i wrzucam na petelnię gdy tłuszcz cicho skwierczy. Smażę 5 minut na narmalnym ogniu, potem zmniejsza o połowę i kolejne 5 minut, a potem na małym ogniu - by był gotowy razem z batatami i kapustą. 8. Wykładam na talerze kapustę, bataty i kurczaka. Posypuję koperkiem całość i gotowe Jeśli obiad jest dla 2, nie 4 osób, na drugi dzień bataty i kurczaka podgrzewam w piekarniku a kapustę w garnku