Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapusta kiszona duszona

Kapusta kiszona duszona

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 599

Dodano:

Odsłon: 6179

Przepis mojej Mamy. I Jej Mamy. Czyli... Taki półbigos dla osób nie liczących kalorii. Smakowity dodatek do tłuczonych ziemniaków, szarych klusek, czy kotleta schabowego.

Składniki

  • Kapusta kiszona - 3 kg
  • Boczek wędzony - 0,7 kg
  • Boczek surowy, lub łopatka wieprzowa - 0,7 kg
  • Cebula duża - 3 szt.
  • Słonina - gruby plaster
  • Kminek pełnoziarnisty - 1,5 łyżki
  • Majeranek - 2 łyżki
  • Liść laurowy - 5 szt.
  • Przyprawa "Kucharek" - 3 łyżki
  • Mąka pszenna - 2 łyżki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kapusta kiszona duszona

Przygotowanie

  1. Kapustę przepłukać na sitku pod kranem, przełożyć do garnka, zalać wodą, gotować przez jakiś kwadrans. Odcedzić, uzupełnić wodę, ponownie zagotować. Jeśli kapusta nadal jest zbyt kwaśna, czynności powtórzyć. Nadmiar wywaru odlać do innego naczynia (przyda się do białego barszczu). Dodać przyprawy i dalej gotować.

  2. Mięso przesmażyć aż do wytopienia się tłuszczu.
    Kiedy kapusta jest podgotowana na półmiękko, przełożyć do niej mięso, najlepiej łyżką cedzakową, zostawiając tłuszcz na patelni.

  3. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa zeszklić cebulę pokrojoną w półkrążki. Dodać do kapusty, całość przemieszać i dusić do pełnej miękkości.

  4. Przyrządzić zasmażkę. Słoninę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć do uzyskania małych skwarek. Zasypać mąką, energicznie przemieszać i ponownie lekko podsmażyć.
    Uwaga! Nie rumienić nadmiernie; wskazana zasmażka I stopnia.

  5. Dodać do kapusty i, nadal mieszając, krótko dogotować w celu pozbycia się posmaku surowizny. Gotowe, można serwować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń