Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis mojej Mamy. I Jej Mamy. Czyli... Taki półbigos dla osób nie liczących kalorii. Smakowity dodatek do tłuczonych ziemniaków, szarych klusek, czy kotleta schabowego.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 95
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 275
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1072
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 1876
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25378
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 95
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 275
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1072
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 1876
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25378
Składniki
Kapustę przepłukać na sitku pod kranem, przełożyć do garnka, zalać wodą, gotować przez jakiś kwadrans. Odcedzić, uzupełnić wodę, ponownie zagotować. Jeśli kapusta nadal jest zbyt kwaśna, czynności powtórzyć. Nadmiar wywaru odlać do innego naczynia (przyda się do białego barszczu). Dodać przyprawy i dalej gotować.
Mięso przesmażyć aż do wytopienia się tłuszczu. Kiedy kapusta jest podgotowana na półmiękko, przełożyć do niej mięso, najlepiej łyżką cedzakową, zostawiając tłuszcz na patelni.
Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa zeszklić cebulę pokrojoną w półkrążki. Dodać do kapusty, całość przemieszać i dusić do pełnej miękkości.
Przyrządzić zasmażkę. Słoninę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć do uzyskania małych skwarek. Zasypać mąką, energicznie przemieszać i ponownie lekko podsmażyć. Uwaga! Nie rumienić nadmiernie; wskazana zasmażka I stopnia.
Dodać do kapusty i, nadal mieszając, krótko dogotować w celu pozbycia się posmaku surowizny. Gotowe, można serwować.