Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy dodatek do tradycyjnego schabowego lub do zrazów i również do szarych klusek, które są niemalże kultową potrawą Poznaniaków.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 266
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1097
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 266
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1097
Składniki
Kapustę kiszoną odciskamy z soku i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, pieprz, kminek i cukier. Garnek przykrywamy przykrywką i gotujemy kapustę na wolnym ogniu do miękkości, około 30-40 minut. Kapusta ma być mięciutka, ale nie rozpadająca się. Gdyby zabrakło wody w trakcie gotowania, można ją uzupełnić.
W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Na patelni podsmażamy na smalcu boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę.
Następnie dorzucamy do rumianego boczku cebulę pokrojoną w drobną kostkę i również rumienimy ją. Na patelnię z zarumienioną cebulą i boczkiem wsypujemy trzy łyżki mąki pszennej i od razu mieszamy zawartość patelni. Mąka powinna się dobrze rozprowadzić w tłuszczu. Wrzucamy całą zasmażkę do kapusty. Mieszamy kapustę z zasmażką i raz jeszcze zagotowujemy, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.
Kapusta kiszona zasmażana gotowa!
Do kapusty kiszonej zasmażanej polecamy szare kluski. Oto nasz przepis: https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-szare-kluchy-cpane,1985556,walek.html