Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od maja mamy możliwość korzystać z dorodnych owoców naszych ziem. Młoda kapusta idealnie sprawdzi się na wczesno letnim Polskim stole :)
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 175
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 175
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Składniki
Boczek kroje w niewielką kosteczkę i wrzucam na rozgrzaną suchą patelnie na ok 8 minut tak, by się wytopił. Przerzucam do miseczki.
Cebulkę także kroje w niewielką kosteczkę i szkle na patelni.
Do zeszklonej cebulki dorzucam startą na grubych oczkach marchewkę (chyba zbyt pośpieszyłam się z robieniem zdjęcia 🫣) Zesmazam razem i dorzucam do kiełbaski i boczku
Główkę kapusty kroje na ćwiartki a następnie dość grubo szatkuje. Tak skrojoną wrzucam do garnka wraz z boczkiem, kiełbasą, marchwią i cebulką. Podlewam całość wodą ( można użyć bulionu ) dorzucam koperek świeży listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, paprykę słodką wędzoną i gotuje razem ok.20 min.
Kiedy kapustka kończy się gotować dodaje według uznania koncentratu ( ja użyłam przecieru ) Następnie robię zasmażkę: Rozgrzewam na patelni 2 łyżki oleju, dodaje łyżkę maki i mieszam do uzyskania lekko brązowego kolorku po czym uzupełniam ok 10 łyżkami wywaru a następnie przelewam wszystko do kapustki. Ja podałam kapustke ze Schabowym i młodymi ziemniaczkami Oczywiście można podać z pieczywem lub wcinać samą. Smacznego !