Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, proste danie. Nie ma nic wspólnego z Niemcami, ale tak ją ochrzcił mój młodszy syn. Mąż ekspresowo ją "podłapał" - więc u nas taka nazwa już zostanie ;)
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Kurczaka kroimy w kostkę, zasypujemy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka - odstawiamy do lodówki. Kapustę siekamy, kiełbasę i wędliny kroimy w kosteczkę, cebulę w półplasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewkę kroimy w plasterki, cukinie przekrawamy wzdłuż na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Boczek kroimy w kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy kiełbasę i wędlinę - smażymy przez około 5 minut - przekładamy do sporego garnka. Na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulkę i czosnek - dodajemy do garnka. Podlewamy bulionem i dodajemy pomidory oraz kapustę. Dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.
Dodajemy marchewkę i cukinię. Kurczaka przesmażamy na łyżce oleju, boczek na suchej patelni. Dodajemy je do dania po kolejnych 30 minutach i doprawiamy całość do smaku (powinno być dość pikantne). Dusimy jeszcze chwilę (często mieszając) do miękkości kapusty i pozostałych warzyw.
Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Podajemy najlepiej ze świeżą bułeczką. Smacznego :)