Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapusta z ciecierzycą i suszonymi pomidorami (Wegebigos)

Kapusta z ciecierzycą i suszonymi pomidorami (Wegebigos)

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7593

Dodano:

Odsłon: 1305

Smaczne, sycące i zdrowe danie. Suszone pomidory i ciecierzyca a także przyprawy dają mu niesamowity zapach i smak.

Składniki

  • 1/3 małej kapusty białej
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe czerwone cebule
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • Po pół łyżeczki przypraw: majeranek, suszony koper, curry, kurkuma, słodka papryka
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • pęczek świerzego koperku
  • woda
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kapusta z ciecierzycą i suszonymi pomidorami (Wegebigos)

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzewamy odrobine oliwy, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz odcedzoną ciecierzycę z puszki. Dodajemy majeranek, suszony koper, curry, kurkumę oraz słodką paprykę. Chwile podsmażamy.

  2. Kroimy drobno czosnek, pomidory suszone oraz kapustę w cienkie paski. Wkładamy do garnka. Dodajemy pomidory z puszki oraz jeśli zajdzie taka potrzeba dodajemy wody aby kapusta szybciej nam się ugotowała i nie przypaliła.

  3. Po 20 minutach dodajemy lisć laurowy, ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem do miękości kapusty ok. 30 min od czasu do czasu podlewając wodą. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 07 stycznia 2017 ależ super połączenie ;-) mniam ;-) i bardzo aromatyczne,porywam do zrobienia ;-)))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń