Do góry

Dania główne Przepis na:

Karczek pieczony na soli

Przepis dnia 2019-05-25
Karczek pieczony na soli

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 3742

Dodano:

Odsłon: 4076

Przygotowanie domowej wędliny nigdy nie było łatwiejsze...

Składniki

  • karkówka wieprzowa - 1,2 kg
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • majeranek
  • Kminek
  • pieprz
  • sól kamienna drobna - 1 kg
  • ewentualnie sznurek
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szukamy w sklepie mięsa raczej węższego by nie trzeba było szczególnie przy nim kombinować. My kupiliśmy karkówkę taką, że musieliśmy ją rozciąć, ponownie zwinąć i związać sznurkiem. Miało to pewną zaletę bo przyprawy rozłożyły się też w środku gotowego produktu. Nacieramy mięso mocno czosnkiem i przyprawami. Odstawiamy na noc do lodówki.

  2. Do naczynia żaroodpornego wysypujemy połowę opakowania soli. Karkówkę związujemy sznurkiem by ja zaokrąglić i układamy na soli. Resztą obsypujemy mięso z wierzchu. Pieczemy w 180 stopniach w piekarniku z termoobiegiem 1,5 godziny. Naczynie żaroodporne przykrywamy.

  3. Po tym czasie wyjmujemy mięso z naczynia i pozwalamy mu odpocząć na desce bez krojenia. Studzimy i podajemy z chlebem i chrzanem.

    Więcej przepisów na domową wędlinę na blogu. Link pod wpisem. Zapraszamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń