Do góry

Dania główne Przepis na:

Karczek w sosie własnym

Karczek w sosie własnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 730 Ocena: 48623

Dodano:

Odsłon: 4011

Smak często tkwi w prostocie, tak więc poniżej proponuję przepis na mięso wieprzowe duszone w tradycyjny sposób. Jego smak i aromat został podkreślony podsmażanym czosnkiem i cebulką. Karczek idealnie komponuje się z kluskami śląskimi, buraczkami na gorąco czy ulubioną surówką.

Składniki

  • karczek wieprzowy 1 kg
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 6 ząbków
  • sól, pieprz czarny mielony
  • smalec 1 łyżka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy w plastry o grubości 2-3 cm, solimy, oprószamy mielonym pieprzem.
    Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek zostawiamy w całości.
    Na patelni rozgrzewamy smalec, następnie wkładamy plastry karczku i obsmażamy z obu stron (mięso powinno się lekko przyrumienić). Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę i czosnek.
    Do szerokiego rondla wkładamy delikatnie plastry karczku, dodajemy podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Całość podlewamy wodą (1/2 litry), doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień palnika i dusimy pod przykryciem, do miękkości mięsa.
    W trakcie duszenia, jeżeli jest taka konieczność uzupełniamy wodę, aby mięsko nam się faktycznie ładnie dusiło a nie piekło.
    Miękki karczek wykładamy na półmisek. Sos doprawiamy do smaku, jego częścią polewamy mięso, resztę przelewamy do sosjerki.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń