Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak często tkwi w prostocie, tak więc poniżej proponuję przepis na mięso wieprzowe duszone w tradycyjny sposób. Jego smak i aromat został podkreślony podsmażanym czosnkiem i cebulką. Karczek idealnie komponuje się z kluskami śląskimi, buraczkami na gorąco czy ulubioną surówką.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 541
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4000
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 541
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4000
Składniki
Mięso myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy w plastry o grubości 2-3 cm, solimy, oprószamy mielonym pieprzem. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek zostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy smalec, następnie wkładamy plastry karczku i obsmażamy z obu stron (mięso powinno się lekko przyrumienić). Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę i czosnek. Do szerokiego rondla wkładamy delikatnie plastry karczku, dodajemy podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Całość podlewamy wodą (1/2 litry), doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień palnika i dusimy pod przykryciem, do miękkości mięsa. W trakcie duszenia, jeżeli jest taka konieczność uzupełniamy wodę, aby mięsko nam się faktycznie ładnie dusiło a nie piekło. Miękki karczek wykładamy na półmisek. Sos doprawiamy do smaku, jego częścią polewamy mięso, resztę przelewamy do sosjerki. Smacznego.