Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak często tkwi w prostocie, tak więc poniżej proponuję przepis na mięso wieprzowe duszone w tradycyjny sposób. Jego smak i aromat został podkreślony podsmażanym czosnkiem i cebulką. Karczek idealnie komponuje się z kluskami śląskimi, buraczkami na gorąco czy ulubioną surówką.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3118
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 145
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 60
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 70
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3118
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 145
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 60
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 70
Składniki
Mięso myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy w plastry o grubości 2-3 cm, solimy, oprószamy mielonym pieprzem. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek zostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy smalec, następnie wkładamy plastry karczku i obsmażamy z obu stron (mięso powinno się lekko przyrumienić). Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę i czosnek. Do szerokiego rondla wkładamy delikatnie plastry karczku, dodajemy podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Całość podlewamy wodą (1/2 litry), doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień palnika i dusimy pod przykryciem, do miękkości mięsa. W trakcie duszenia, jeżeli jest taka konieczność uzupełniamy wodę, aby mięsko nam się faktycznie ładnie dusiło a nie piekło. Miękki karczek wykładamy na półmisek. Sos doprawiamy do smaku, jego częścią polewamy mięso, resztę przelewamy do sosjerki. Smacznego.