Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak często tkwi w prostocie, tak więc poniżej proponuję przepis na mięso wieprzowe duszone w tradycyjny sposób. Jego smak i aromat został podkreślony podsmażanym czosnkiem i cebulką. Karczek idealnie komponuje się z kluskami śląskimi, buraczkami na gorąco czy ulubioną surówką.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118011
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8374
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2093
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118011
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8374
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2093
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Składniki
Mięso myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy w plastry o grubości 2-3 cm, solimy, oprószamy mielonym pieprzem. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek zostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy smalec, następnie wkładamy plastry karczku i obsmażamy z obu stron (mięso powinno się lekko przyrumienić). Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę i czosnek. Do szerokiego rondla wkładamy delikatnie plastry karczku, dodajemy podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Całość podlewamy wodą (1/2 litry), doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień palnika i dusimy pod przykryciem, do miękkości mięsa. W trakcie duszenia, jeżeli jest taka konieczność uzupełniamy wodę, aby mięsko nam się faktycznie ładnie dusiło a nie piekło. Miękki karczek wykładamy na półmisek. Sos doprawiamy do smaku, jego częścią polewamy mięso, resztę przelewamy do sosjerki. Smacznego.