Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczysta, pełna smaku i prosta do przygotowania karkówka duszona w porach, którą podawać można z wieloma różnymi dodatkami takimi jak np. świeże pieczywo, gotowane lub pieczone ziemniaki, kasza albo ryż.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5539
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1025
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12033
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5133
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1457
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5539
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1025
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12033
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5133
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1457
Składniki
Karkówkę opłukać i pokroić w plastry. Do miseczki dodać 2 łyżki przyprawy do karkówki, 2 łyżki przyprawy gyros, 1 łyżkę słodkiej papryki mielonej oraz 1,5 łyżeczki wegety i wymieszać. Plastry karkówki dokładnie obtoczyć z każdej strony w przygotowanej mieszance przypraw i odstawić na ok. 30 minut. W tym czasie dużego pora obrać z wierzchnich liści, opłukać, osuszyć i pokroić (zarówno białą jak i zieloną część).
Na patelni podgrzać 2 łyżki oleju. Następnie wkładać plastry karkówki i smażyć po ok. 1 minucie z obu stron, aby mięso lekko się ścięło. Kiedy wszystkie plastry karkówki będą już gotowe, na patelnię dodać 4 listki laurowe oraz dolać wodę, tak aby przykryła mięso. Patelnię przykryć i dusić mięso na małym ogniu przez ok. 40 minut, do miękkości.
Do karkówki dodać pokrojony wcześniej por i wymieszać. Całość dusić pod przykryciem przez ok. 25-30 minut, aż por zmięknie. Od czasu do czasu przemieszać i razie potrzeby podlać wodą. Pod koniec gotowania potrawę spróbować i w razie potrzeby doprawić wegetą, solą oraz pieprzem do smaku. Smacznego!