Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź na ciepło – sosem i ziemniakami. Mięso jest bardzo delikatne i przyrządzone w ten sposób smakuje wyśmienicie. Polecam!
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8550
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3016
Polecam.
Odsłon: 1791
Polecam.
Odsłon: 512
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8550
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3016
Polecam.
Odsłon: 1791
Polecam.
Odsłon: 512
Składniki
Wodę mieszamy z przyprawami. Czosnek kroimy na małe kawałki i dodajemy do wody. Dodajemy także majonez i musztardę, pamiętając by dobrze rozbić je trzepaczką. Marynatę zagotowujemy. Gdy wrze, dodajemy karkówkę i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 10min. Co jakiś czas przewracamy mięso. Odstawiamy z ognia, przykrywamy. Mięso powinno leżakować przez min. 12 godzin. Po tym czasie mięso w marynacie znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10min, odwracając je co chwile. Ponownie odstawiamy mięso na 12 godzin. Po tym czasie mięso, wyciągnięte z marynaty, nadaje się już do spożycia.
Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Całość mieszamy i podsmażamy. Następnie dodajemy bulion, zagotowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym rosołem (1-2 łyżki) i wlewamy do pieczarek. Mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
Karkówkę pokroić na porcje, a następnie przełożyć do przygotowanego sosu, wraz z nim podgrzać, po czym podać z ulubionymi dodatkami.