Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka nadziana szpinakiem z fetą.

Karkówka nadziana szpinakiem z fetą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4665

Dodano:

Odsłon: 3679

Zwykła karkówka. Zwykły szpinak. Zwykła feta. Niezwykłe połączenie. Rolada z karkówki nadziewana szpinakiem z serem feta. Podana z plackami z cukinii i kalarepy.

Składniki

  • schab karkowy - ok. 1 kg
  • szpinak "baby" - 2 opakowania
  • czosnek 3 - 4 ząbki
  • musztarda - 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa, pieprz - do smaku
  • 3 łyżki oliwy
  • kieliszek (ok. 100 ml) białego wina
  • ser feta - ok. 200 g
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Karkówka nadziana szpinakiem z fetą.

Przygotowanie

  1. Szpinak zblanszuj w gorącej wodzie (4 - 5 minut), przepłucz zimną wodą i dokładnie odsącz.
    Mięso rozkrój na płaski płat )ok. 1 cm) i rozbij młotkiem na foremny płat.

  2. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć odsączony szpinak. Smaż, aż liście staną się miękkie. Dołóż zgnieciony i posiekany czosnek, zamieszaj i smaż ok. 2 - 3 minut. Dolej wino. Kiedy wino odparuje, dołóż pokrojoną w kostkę fetę. Smaż, aż składniki się połączą i powstanie w miarę gładki sos.

    Płat mięsa posmaruj delikatnie musztardą i rozłóż na nim szpinak z fetą.

  3. Zwiń mięso w roladę i (jeżeli masz) włóż w siatkę wędliniarską lub odwiąż ciasno bawełnianą nicią.
    Obsmaż mięso na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron i włóż na nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz pod przykryciem ok. 1 godziny (jeżeli zajdzie taka potrzeba podlej przegotowaną wodą).
    Gdy mięso będzie już upieczone wyjmij z sosu i odstaw do wystygnięcia.

  4. Pokrój ukośnie na plastry i podawaj z plackami z cukinii i polane sosem z pieczenia - patrz inne moje przepisy lub http://bezchemii.blogspot.com/2013/07/placki-z-cukinii-z-kalarepka.html.
    Idealnym dodatkiem będzie sałatka z pomidorów, ogórków małosolnych i cebulki, doprawiona oliwą z oliwek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń