Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zwykła karkówka. Zwykły szpinak. Zwykła feta. Niezwykłe połączenie. Rolada z karkówki nadziewana szpinakiem z serem feta. Podana z plackami z cukinii i kalarepy.
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 109
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 145
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 245
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 109
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 145
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 245
Składniki
Szpinak zblanszuj w gorącej wodzie (4 - 5 minut), przepłucz zimną wodą i dokładnie odsącz. Mięso rozkrój na płaski płat )ok. 1 cm) i rozbij młotkiem na foremny płat.
Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć odsączony szpinak. Smaż, aż liście staną się miękkie. Dołóż zgnieciony i posiekany czosnek, zamieszaj i smaż ok. 2 - 3 minut. Dolej wino. Kiedy wino odparuje, dołóż pokrojoną w kostkę fetę. Smaż, aż składniki się połączą i powstanie w miarę gładki sos. Płat mięsa posmaruj delikatnie musztardą i rozłóż na nim szpinak z fetą.
Zwiń mięso w roladę i (jeżeli masz) włóż w siatkę wędliniarską lub odwiąż ciasno bawełnianą nicią. Obsmaż mięso na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron i włóż na nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz pod przykryciem ok. 1 godziny (jeżeli zajdzie taka potrzeba podlej przegotowaną wodą). Gdy mięso będzie już upieczone wyjmij z sosu i odstaw do wystygnięcia.
Pokrój ukośnie na plastry i podawaj z plackami z cukinii i polane sosem z pieczenia - patrz inne moje przepisy lub http://bezchemii.blogspot.com/2013/07/placki-z-cukinii-z-kalarepka.html. Idealnym dodatkiem będzie sałatka z pomidorów, ogórków małosolnych i cebulki, doprawiona oliwą z oliwek.