Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka "leżakująca" w solance a następnie pieczona w piekarniku. Doskonała na obiad. Pyszna jako wędlina kanapkowa.
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Składniki
Przygotowujemy solankę: wodę zagotowujemy razem z solą, zielem angielskim, gorczycą, kolendrą i jałowcem a następnie odstawiamy do wystudzenia. Karkówkę myjemy, układamy w dużym naczyniu, zalewamy przygotowaną zalewą tak by mięso nie wystawało nad poziom płynu i odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej odstawić karkówkę na 2-3 dni. Następnie mięso wyjmujemy, osuszamy, nacieramy mieszanką przypraw: curry i harissy. Układamy w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy w chłodne miejsce na 6-8 godzin. Po tym czasie naczynie z karkówką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy ok. 2,5 godz.