Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka pieczona

Karkówka pieczona

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3418

Dodano:

Odsłon: 3353

Karkówka "leżakująca" w solance a następnie pieczona w piekarniku. Doskonała na obiad. Pyszna jako wędlina kanapkowa.

Składniki

  • karkówka w całości 2,3 kg
  • curry 3 łyżki
  • harissa /przyprawa/ 2 łyżki
  • solanka:
  • sól 2 łyżki na 1 litr wody
  • ziele angielskie 4 szt
  • gorczyca 1 łyżka
  • kolendra /ziarna/ 1 łyżka
  • jałowiec 4 ziarna
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy solankę: wodę zagotowujemy razem z solą, zielem angielskim, gorczycą, kolendrą i jałowcem a następnie odstawiamy do wystudzenia.
    Karkówkę myjemy, układamy w dużym naczyniu, zalewamy przygotowaną zalewą tak by mięso nie wystawało nad poziom płynu i odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej odstawić karkówkę na 2-3 dni.
    Następnie mięso wyjmujemy, osuszamy, nacieramy mieszanką przypraw: curry i harissy. Układamy w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy w chłodne miejsce na 6-8 godzin.
    Po tym czasie naczynie z karkówką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy ok. 2,5 godz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń