Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka "leżakująca" w solance a następnie pieczona w piekarniku. Doskonała na obiad. Pyszna jako wędlina kanapkowa.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5336
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29664
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 214
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19294
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 961
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5336
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29664
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 214
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19294
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 961
Składniki
Przygotowujemy solankę: wodę zagotowujemy razem z solą, zielem angielskim, gorczycą, kolendrą i jałowcem a następnie odstawiamy do wystudzenia. Karkówkę myjemy, układamy w dużym naczyniu, zalewamy przygotowaną zalewą tak by mięso nie wystawało nad poziom płynu i odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej odstawić karkówkę na 2-3 dni. Następnie mięso wyjmujemy, osuszamy, nacieramy mieszanką przypraw: curry i harissy. Układamy w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy w chłodne miejsce na 6-8 godzin. Po tym czasie naczynie z karkówką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy ok. 2,5 godz.