Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka "leżakująca" w solance a następnie pieczona w piekarniku. Doskonała na obiad. Pyszna jako wędlina kanapkowa.
Polecam.
Odsłon: 317
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 334
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 273
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 147
Polecam.
Odsłon: 317
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 334
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 273
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 147
Składniki
Przygotowujemy solankę: wodę zagotowujemy razem z solą, zielem angielskim, gorczycą, kolendrą i jałowcem a następnie odstawiamy do wystudzenia. Karkówkę myjemy, układamy w dużym naczyniu, zalewamy przygotowaną zalewą tak by mięso nie wystawało nad poziom płynu i odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej odstawić karkówkę na 2-3 dni. Następnie mięso wyjmujemy, osuszamy, nacieramy mieszanką przypraw: curry i harissy. Układamy w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy w chłodne miejsce na 6-8 godzin. Po tym czasie naczynie z karkówką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy ok. 2,5 godz.