Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna odsłona pieczonej karkówki - tym razem skąpanej w ciemnym piwie, pod pierzynką z cebuli. Dla miłośników tego rodzaju mięsa wieprzowe to będzie to iście kulinarna uczta, która pobudzi różne kubki smakowe. Karkówka w piwie świetnie nada się na niedzielny obiad, bez wstydu można ją tez podać podczas przyjęcia. Jest bardzo smaczna i soczysta.
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 82
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 67
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 82
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 67
Składniki
Karkówkę pokrój w plastry, ok. 1,5 cm, i delikatnie rozbij tłuczkiem. W misce przygotuj marynatę z oleju, octu winnego, majeranku, kminku, soli, pieprzu, papryki oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Włóż mięso do miski, dobrze natrzyj nim każdy kawałek karkówki. Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
Wyciągnij mięso z lodówki przynajmniej pół godziny przed smażeniem - nie wylewaj marynaty. Każdy kawałek dobrze i równomiernie obsmaż na patelni. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokrój w piórka, paprykę umyj, wyczyść z nasion i pokrój w paseczki a następnie podsmaż na patelni, na której smażone było mięso. Gdy cebula i papryka lekko się zarumienią, przełóż je do naczynia z mięsem.
Piwo przelej do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj - w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Następnie zalej karkówkę z cebulą. Tak przygotowane mięso piecz pod przykryciem przez 1,5 h w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (góra-dół).