Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka pieczona z pasternakiem i suszem grzybowym:

Karkówka pieczona z pasternakiem i suszem grzybowym:

Autor:

Przepisów i artykułów: 503 Ocena: 4790

Dodano:

Odsłon: 3392

Karkówka jest najczęściej przyrządzanym mięsem w naszym domu. Można ją podawać na wiele sposobów i zawsze wszystkim smakuje. Dzisiaj z dodatkiem pasternaka i mielonym suszem z grzybów leśnych.

Składniki

  • 70 dag karkówki
  • 1 duży pasternak
  • 1 łyżka mielonego suszu z grzybów leśnych
  • sól, pieprz i przyprawa podlaska do mięs pieczonych
  • 1/2 szklanki czerwonego wina (u mnie domowe z winogronu)
  • 1/2 szklanki bulionu lub wody
  • 2 łyżki smalcu lub innego tłuszczu
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Karkówka pieczona z pasternakiem i suszem grzybowym:

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w 1,5 cm płaty. Każdy przeciąć na trzy nieregularne kawałki.
    Oprószyć przyprawami , zalać winem i odstawić na 2-3 godziny by mięso przeszło aromatem przypraw.
    Rozgrzać smalec, zrumienić na silnym ogniu i przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem na którym się rumieniło. Podlać resztką wina z marynaty. Dodać pokrojony w plastry pasternak.
    W wodzie lub bulionie rozmieszać proszek grzybowy, dodać do mięsa.
    Dusić pod przykryciem w tem. 180 stopni przez godzinę. Miękkie mięso delikatnie wyjąć łyżką cedzakową a sos razem z pasternakiem zmiksować by zagęścić sos. Można dodać łyżkę lub dwie śmietany. Mięso włożyć ponownie do sosu.
    Podałam z ziemniakami i surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 17 grudnia 2019 Z chęcią bym wchłonęła taki talerzyk..przesmaczny obiadek:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń