Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka jest najczęściej przyrządzanym mięsem w naszym domu. Można ją podawać na wiele sposobów i zawsze wszystkim smakuje. Dzisiaj z dodatkiem pasternaka i mielonym suszem z grzybów leśnych.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113058
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 440
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113058
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 440
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Składniki
Mięso pokroić w 1,5 cm płaty. Każdy przeciąć na trzy nieregularne kawałki. Oprószyć przyprawami , zalać winem i odstawić na 2-3 godziny by mięso przeszło aromatem przypraw. Rozgrzać smalec, zrumienić na silnym ogniu i przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem na którym się rumieniło. Podlać resztką wina z marynaty. Dodać pokrojony w plastry pasternak. W wodzie lub bulionie rozmieszać proszek grzybowy, dodać do mięsa. Dusić pod przykryciem w tem. 180 stopni przez godzinę. Miękkie mięso delikatnie wyjąć łyżką cedzakową a sos razem z pasternakiem zmiksować by zagęścić sos. Można dodać łyżkę lub dwie śmietany. Mięso włożyć ponownie do sosu. Podałam z ziemniakami i surówką.