Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 503 Ocena: 4790
Dodano: 17.12.2019
Odsłon: 3392
1-2 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Mięso pokroić w 1,5 cm płaty. Każdy przeciąć na trzy nieregularne kawałki.
Oprószyć przyprawami , zalać winem i odstawić na 2-3 godziny by mięso przeszło aromatem przypraw.
Rozgrzać smalec, zrumienić na silnym ogniu i przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem na którym się rumieniło. Podlać resztką wina z marynaty. Dodać pokrojony w plastry pasternak.
W wodzie lub bulionie rozmieszać proszek grzybowy, dodać do mięsa.
Dusić pod przykryciem w tem. 180 stopni przez godzinę. Miękkie mięso delikatnie wyjąć łyżką cedzakową a sos razem z pasternakiem zmiksować by zagęścić sos. Można dodać łyżkę lub dwie śmietany. Mięso włożyć ponownie do sosu.
Podałam z ziemniakami i surówką.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Docherro 17 grudnia 2019Zgłoś do usunięcia
Z chęcią bym wchłonęła taki talerzyk..przesmaczny obiadek:)1 Kto głosował? | Odpowiedz