Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka jest najczęściej przyrządzanym mięsem w naszym domu. Można ją podawać na wiele sposobów i zawsze wszystkim smakuje. Dzisiaj z dodatkiem pasternaka i mielonym suszem z grzybów leśnych.
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 203
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 53
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 362
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 38
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 203
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 53
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 362
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 38
Składniki
Mięso pokroić w 1,5 cm płaty. Każdy przeciąć na trzy nieregularne kawałki. Oprószyć przyprawami , zalać winem i odstawić na 2-3 godziny by mięso przeszło aromatem przypraw. Rozgrzać smalec, zrumienić na silnym ogniu i przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem na którym się rumieniło. Podlać resztką wina z marynaty. Dodać pokrojony w plastry pasternak. W wodzie lub bulionie rozmieszać proszek grzybowy, dodać do mięsa. Dusić pod przykryciem w tem. 180 stopni przez godzinę. Miękkie mięso delikatnie wyjąć łyżką cedzakową a sos razem z pasternakiem zmiksować by zagęścić sos. Można dodać łyżkę lub dwie śmietany. Mięso włożyć ponownie do sosu. Podałam z ziemniakami i surówką.