Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z karkówki duszone w warzywach i pomidorowym sosie. Danie wyraziste w smaku, sos gęsty, lekko pikantny, mięso kruchutkie i soczyste. Polecamy!
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 366
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 129
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 366
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 129
Składniki
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kotlety z karkówki obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany smalec. Obsmażamy na rumiano z obu stron. Odkładamy na bok.
Na tym samym tłuszczu podsmażamy na szklisto cebulę, lekko ją solimy. Do zeszklonej cebuli dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy je do odparowania wody. Dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę i czosnek posiekany lub pokrojony w plasterki. Chwilę całość dusimy. Kładziemy na warzywach kotlety z karkówki.
W misce łączymy wodę z ketchupem, musztardą , koncentratem pomidorowym i przyprawami. Sos mieszamy do połączenia składników i wlewamy na patelnię.
Przykrywamy patelnię pokrywą. Doprowadzamy całość do wrzenia, zmniejszamy ogień tak, aby sos lekko bulgotał. Dusimy karkówkę do miękkości, około 1,5 godziny. Na koniec przyprawiamy jeszcze ewentualnie solą i pieprzem.
Karkówka po cygańsku gotowa!