Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka smakuje mi tylko wtedy jeśli mięso jest świeże i najwyższej jakości. Po przyrządzeniu musi być miękka, soczysta i rozpływająca się w ustach. Uważam, że tajemnicą przygotowania smacznej karkówki jest natarcie jej przyprawami i solą dzień przed przygotowaniem.
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 46
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37715
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3693
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 46
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37715
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3693
Składniki
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w centymetrowe plastry. Oprószamy przyprawą do mięsa i zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia przyprawioną karkówkę podsmażamy na rozgrzanym oleju podlewając niewielką ilością wody. Mięso z powstałym sosem przekładamy go garnka i zalewamy wrzątkiem i dusimy przez ok. 50 min.
Owoce kroimy w kawałki i podsmażamy na 2 łyżkach sosu powstałego podczas duszenia mięsa. Po 8 minutach dodajemy resztę sosu powstałą podczas duszenia mięsa oraz syrop z ananasa. Dodajemy 6 łyżek mleczka kokosowego oraz przyprawy do sosu.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego , zalewamy sosem z owocami. Pieczemy ok. 20 min. W temp. 180C. Karkówka jest bardzo aromatyczna więc zazwyczaj podaję ją z delikatnym ryżem.