Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak upieczony karczek jest bardzo aromatyczny, kruchy i soczysty jednocześnie. Możecie podać go jako mięsny dodatek do obiadu lub na zimno na talerzu z wędlinami. Ja postawiła dziś na nieprzeciętny aromat ziaren kolendry, kuminu i owoców jałowca, aby podkręcić smak dodałam też czosnek i majeranek.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1986
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101763
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6196
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1986
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101763
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6196
Składniki
Mięso umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. W moździerzu utrzeć przyprawy: sól, pieprz w ziarnach, majeranek, kolendrę, kumin, jałowiec, ziele i liść laurowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i ucierać. Stopniowo dodawać olej cały czas ucierając. Przygotowaną marynatę wylać na mięso i dokładnie je natrzeć. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. W międzyczasie przełożyć mięso 2-3 razy. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Pieczeń piec w 200 stopniach przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec 1 godz. Kolejne 15 minut zapiekać mięso w temp 200 stopni. Przed pokrojeniem odstawić pieczeń na ok. 15 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły.