Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka w keczupie podana na duszonej kapuście:

Karkówka w keczupie  podana na duszonej kapuście:

Autor:

Przepisów i artykułów: 337 Ocena: 2732

Dodano:

Odsłon: 7096

Karkówka to idealny rodzaj mięsa do przyrządzania na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Delikatnie przerośnięta tłuszczem, podczas pieczenia czy duszenia nadaje mięsu soczystości i smaku.

Składniki

  • ok.1 kg karkówki
  • olej lub smalec do smażenia
  • przyprawa podlaska do mięs pieczonych
  • sól, pieprz i słodka papryka do smaku
  • Dodatkowo będzie nam potrzeba:
  • 1/2 szklanki pikantnego keczupu
  • 1/2 szklanki czerwonego, półwytrawnego wina
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 średnie czerwone cebule
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Karkówkę pociąć na 2 cm plastry.


    Oprószyć przyprawami i odstawić do lodówki na dwie godziny.
    Zrumienić z obu stron na rumiano.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać tłuszcz na którym się rumieniła karkówka i dodać resztę składników.


    Dusić pod przykryciem 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
    Po godzinie zdjąć pokrywkę by nadmiar płynu odparował.
    Delikatnie wyjąć mięso a sos zmiksować .
    Doprawić wg własnego smaku. Przełożyć mięso do sosu.
    Podać z ziemniakami i uduszoną kapustą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helenapon 11 października Yol-a: dodałam w tytule wyraz PODANA na duszonej kapuście. Zadowoliłam?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

yol-a 11 października Karkówka może pyszna ale tytuł wprowadza w błąd. Karkówka jest podana z kapustą ale nie jest duszona na kapuście jak sugeruje tytuł.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń