Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływająca się w ustach karkówka w slodko- kwaśnym sosie, to idealna propozycja na niedzielny obiad. Proste, szybkie i niedrogie danie dla czterech osób, polecam :)
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 13482
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 607
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2825
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 777
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 13482
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 607
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2825
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 777
Składniki
Płaty mięsa rozłożyć na desce, lekko rozbić, grube środkowe przerosty ponacinać ostrym nożem.
Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia w którym będzie się piec.
Każdy plaster natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polać obficie miodem.
Przykryć szczelnie naczynie i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
Mięso przed pieczeniem powinno nabrać temperatury pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200° C, wstawić naczynie z mięsem pod przykryciem na 40-45 min. Czas zależy od grubości mięsa. Po pół godzinie zmniejszyć temp. do 180° Od czasu do czasu polewać mięso wytworzonym sosem.
Gdy będzie miękkie polać keczupem wymieszanym z sokiem z cytryny. Sos dobrze zamieszać i piec jeszcze mięso ok. 5-10 min.
Gotową karkówkę podawać z ulubionym grubym makaronem, np. świderki, kolanka czy wstążki.
Do tego dania świetnie będzie pasować surówka z pora i marchewki