Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływająca się w ustach karkówka w slodko- kwaśnym sosie, to idealna propozycja na niedzielny obiad. Proste, szybkie i niedrogie danie dla czterech osób, polecam :)
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4683
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12701
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5714
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7184
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4683
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12701
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5714
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7184
Składniki
Płaty mięsa rozłożyć na desce, lekko rozbić, grube środkowe przerosty ponacinać ostrym nożem.
Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia w którym będzie się piec.
Każdy plaster natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polać obficie miodem.
Przykryć szczelnie naczynie i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
Mięso przed pieczeniem powinno nabrać temperatury pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200° C, wstawić naczynie z mięsem pod przykryciem na 40-45 min. Czas zależy od grubości mięsa. Po pół godzinie zmniejszyć temp. do 180° Od czasu do czasu polewać mięso wytworzonym sosem.
Gdy będzie miękkie polać keczupem wymieszanym z sokiem z cytryny. Sos dobrze zamieszać i piec jeszcze mięso ok. 5-10 min.
Gotową karkówkę podawać z ulubionym grubym makaronem, np. świderki, kolanka czy wstążki.
Do tego dania świetnie będzie pasować surówka z pora i marchewki