Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka w sosie duszona do miękkości na wolnym ogniu to bardzo delikatne, wprost rozpływające się w ustach mięso. Smakuje idealnie z ziemniaczanym purée, choć możesz je podać także np. z kaszą. Nie zapomnij o dodatku w postaci porcji świeżych warzyw!
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1028
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 948
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12831
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1028
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 948
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12831
Składniki
Opłucz karkówkę pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w plastry (lub – jeśli wolisz) na mniejsze kawałki. Natrzyj je słodką papryką, kminkiem, solą, pieprzem i chili. Przyprawione mięso przełóż do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej na całą noc).
Ogrzej mięso do temperatury pokojowej. Rozgrzej olej w rondlu i obsmaż na nim plastry karkówki z obu stron (aż się zarumienią).
Wlej do rondla gorący bulion. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zacznij dusić karkówkę na wolnym ogniu.
Pokrój cebulę w kostkę, posiekaj drobno czosnek. Rozgrzej trochę oleju na patelni. Podsmaż na nim cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek. Przełóż cebulę z czosnkiem do rondla z mięsem. Duś mięso do miękkości (w sumie około 45 minut lub dłużej).
Pod koniec duszenia zagęść sos, dodając do niego trochę rozpuszczonej w wodzie mąki.