Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka w sosie cebulowym jest idealna na każdy dzień jak na specjalne okazje. Zobacz film.
Polecam smaczne, duszone z cebulką plastry schabu.
Odsłon: 24293
Tym razem przygotowałam dla Was danie dla wymagających i cierpliwych kucharzy...
Odsłon: 4799
Tak przygotowana karkówka dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis pochodzi z...
Odsłon: 33535
Gwarantuję, że jak raz zrobicie ten deser np. w dzisiejsze niedzielne popołud...
Odsłon: 99
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 702
Szybka, zdrowa i pyszna surówka. Idealna dieta pudełkowa do pracy i szkoły. Z...
Odsłon: 3386
Gwarantuję, że jak raz zrobicie ten deser np. w dzisiejsze niedzielne popołud...
Odsłon: 99
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 702
Szybka, zdrowa i pyszna surówka. Idealna dieta pudełkowa do pracy i szkoły. Z...
Odsłon: 3386
Składniki
Mięso umyć osuszyć ,pokroić na plastry o grubości 2 cm ,przełożyć do szklanego półmiska. Czosnek pokroić drobno ,wrzucić do moździerzu, wsypać sól, ugnieść. Wrzuć masę do oleju, wyspać przyprawę do karkówki, wszystko to dobrze zamieszać i natrzeć nasze plastry karkówki. Karkówkę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na całą noc do lodówki , jeśli nie masz czasu to ,pozostaw ją na minimum 1 godzinę w lodówce.
Na patelnię wlać 3 łyżki oleju ,rozgrzać i na gorący olej kłaść karkówkę, podpiekamy z jednej strony, a następnie z drugiej strony . Ogień pod patelnia ma być wysoki, chodzi nam ,aby szybko zamknęły się pory w mięsie. Następnie karkówkę zalewamy naszym wytrawnym winem, czekamy , aż odparuje. Karkówkę podlewamy wywarem warzywnym tak ,aby zakryło nam mięso, przykrywamy i dusimy około 1 godziny. Pamiętajmy ,ze co jakiś czas należy sprawdzić mięso i przekręcić na drugą stronę.
Cebulę, pokroić w grubsze piórka, na patelnię wlać 4 łyżki oleju, rozgrzać, wrzucić cebulę, następnie podsmażyć mieszając co jakiś czas. Po kilku minutach naszą cebule zalać 2 chochelkami wywaru warzywnego, zamieszać i przykryć. Cebulę dusimy na średnim ogniu około 25 minut.
Po 45 minutach od duszenia się karkówki , wrzucam moją uduszoną cebulę, mieszam tak ,aby cebula ładnie się zakryła w sosie z karkówki, przykrywam i jeszcze duszę 10 minut.
Gotową karkówkę podaję z ugotowanymi kartoflami i moją ulubioną surówką z kapusty kiszonej. Zapraszam do obejrzenia filmu, krok po kroku jak przygotować to pyszne ,rozpuszczające się w ustach mięso. Smacznego!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Sztuka mięsa, ziemniaki i buraczki.
Dania główne
Krokiety z kapustą i grzybami
Dania główne
Naleśniki na krokiety
Dania główne
Spaghetti z sosem mięsno -pomidorowym
Sztuka mięsa, ziemniaki i buraczki.
Duszone z cebulą plastry szynki, podane z ziemniakami i buraczkami.
Odsłon: 333
Krokiety z kapustą i grzybami
Dzisiejsze krokiety przygotowałam na imprezę urodzinową do barszczyku czerwon...
Odsłon: 357