Karkówka w sosie cebulowym jest idealna na każdy dzień jak na specjalne okazje. Zobacz film.
Karkówka w sosie cebulowym
Składniki
- karkówka 1 kg
- cebula 4 szt
- wywar warzywny 1,5 l
- olej rzepakowy 3 łyżki
- wino białe wytrawne 100 ml
- marynata do mięsa
- czosnek ząbki 4 szt
- sól 2 łyżeczki
- olej rzepakowy 3 łyżki
- przyprawa do karkówki 1 op.
Składniki
- karkówka 1 kg
- cebula 4 szt
- wywar warzywny 1,5 l
- olej rzepakowy 3 łyżki
- wino białe wytrawne 100 ml
- marynata do mięsa
- czosnek ząbki 4 szt
- sól 2 łyżeczki
- olej rzepakowy 3 łyżki
- przyprawa do karkówki 1 op.

Etapy przygotowania
Mięso umyć osuszyć ,pokroić na plastry o grubości 2 cm ,przełożyć do szklanego półmiska. Czosnek pokroić drobno ,wrzucić do moździerzu, wsypać sól, ugnieść. Wrzuć masę do oleju, wyspać przyprawę do karkówki, wszystko to dobrze zamieszać i natrzeć nasze plastry karkówki. Karkówkę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na całą noc do lodówki , jeśli nie masz czasu to ,pozostaw ją na minimum 1 godzinę w lodówce.
Na patelnię wlać 3 łyżki oleju ,rozgrzać i na gorący olej kłaść karkówkę, podpiekamy z jednej strony, a następnie z drugiej strony . Ogień pod patelnia ma być wysoki, chodzi nam ,aby szybko zamknęły się pory w mięsie. Następnie karkówkę zalewamy naszym wytrawnym winem, czekamy , aż odparuje. Karkówkę podlewamy wywarem warzywnym tak ,aby zakryło nam mięso, przykrywamy i dusimy około 1 godziny. Pamiętajmy ,ze co jakiś czas należy sprawdzić mięso i przekręcić na drugą stronę.

Cebulę, pokroić w grubsze piórka, na patelnię wlać 4 łyżki oleju, rozgrzać, wrzucić cebulę, następnie podsmażyć mieszając co jakiś czas. Po kilku minutach naszą cebule zalać 2 chochelkami wywaru warzywnego, zamieszać i przykryć. Cebulę dusimy na średnim ogniu około 25 minut.

Po 45 minutach od duszenia się karkówki , wrzucam moją uduszoną cebulę, mieszam tak ,aby cebula ładnie się zakryła w sosie z karkówki, przykrywam i jeszcze duszę 10 minut.

Gotową karkówkę podaję z ugotowanymi kartoflami i moją ulubioną surówką z kapusty kiszonej. Zapraszam do obejrzenia filmu, krok po kroku jak przygotować to pyszne ,rozpuszczające się w ustach mięso. Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 145
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 145



Składniki
- karkówka 1 kg
- cebula 4 szt
- wywar warzywny 1,5 l
- olej rzepakowy 3 łyżki
- wino białe wytrawne 100 ml
- marynata do mięsa
- czosnek ząbki 4 szt
- sól 2 łyżeczki
- olej rzepakowy 3 łyżki
- przyprawa do karkówki 1 op.
Mięso umyć osuszyć ,pokroić na plastry o grubości 2 cm ,przełożyć do szklanego półmiska. Czosnek pokroić drobno ,wrzucić do moździerzu, wsypać sól, ugnieść. Wrzuć masę do oleju, wyspać przyprawę do karkówki, wszystko to dobrze zamieszać i natrzeć nasze plastry karkówki. Karkówkę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na całą noc do lodówki , jeśli nie masz czasu to ,pozostaw ją na minimum 1 godzinę w lodówce.
Na patelnię wlać 3 łyżki oleju ,rozgrzać i na gorący olej kłaść karkówkę, podpiekamy z jednej strony, a następnie z drugiej strony . Ogień pod patelnia ma być wysoki, chodzi nam ,aby szybko zamknęły się pory w mięsie. Następnie karkówkę zalewamy naszym wytrawnym winem, czekamy , aż odparuje. Karkówkę podlewamy wywarem warzywnym tak ,aby zakryło nam mięso, przykrywamy i dusimy około 1 godziny. Pamiętajmy ,ze co jakiś czas należy sprawdzić mięso i przekręcić na drugą stronę.
Cebulę, pokroić w grubsze piórka, na patelnię wlać 4 łyżki oleju, rozgrzać, wrzucić cebulę, następnie podsmażyć mieszając co jakiś czas. Po kilku minutach naszą cebule zalać 2 chochelkami wywaru warzywnego, zamieszać i przykryć. Cebulę dusimy na średnim ogniu około 25 minut.
Po 45 minutach od duszenia się karkówki , wrzucam moją uduszoną cebulę, mieszam tak ,aby cebula ładnie się zakryła w sosie z karkówki, przykrywam i jeszcze duszę 10 minut.
Gotową karkówkę podaję z ugotowanymi kartoflami i moją ulubioną surówką z kapusty kiszonej. Zapraszam do obejrzenia filmu, krok po kroku jak przygotować to pyszne ,rozpuszczające się w ustach mięso. Smacznego!
Pyszotka:)