Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka w sosie grzybowym to bardzo aromatyczne i sycące danie. Odpowiednio przyrządzone mięso jest miękkie i soczyste. Dzięki zestawieniu z kremowym sosem grzybowym karkówka nabierze intensywnego, leśnego aromatu. Sos najlepiej przygotować ze świeżych grzybów, gdyż mają delikatniejszy smak, podczas gdy suszone grzyby dodają bardziej intensywnej, leśnej nuty. Jako dodatek do karkówki sprawdzą się ziemniaki, kluski śląskie, a nawet placki ziemniaczane.
patelnia, nóż, deska do krojenia, szklanka, praska
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 55
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 1428
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 4417
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1286
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 55
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 1428
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 4417
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1286
Składniki
Karkówkę pokrój na kostkę, ale nie za drobno. Dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem lub tymiankiem. Pokrój również cebulę w piórka i przeciśnij czosnek przez praskę. Świeże grzyby pokrój na kawałki, jeżeli grzyby są mniejsze, możesz pozostawić w całości.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i smaż mięso z obu stron do uzyskania złocistego koloru, przez ok. 3 minuty. Odstaw mięso na talerzyk, a następnie na tę samą patelnię przełóż pokrojoną cebulkę i smaż do zeszklenia się, dodaj również pokrojone grzyby i smaż do miękkości. Na koniec dodaj czosnek oraz niewielką szczyptę majeranku lub tymianku, oraz sól i pieprz.
Dorzuć karkówkę do patelni i podsmażaj przez chwilę, a kolejno wlej bulion, dodaj liść laurowy i podduszaj karkówkę do miękkości. Co jakiś czas sprawdzaj miękkość mięsa. Gdy mięso będzie już miękkie, do sosu dodaj śmietanę, łyżkę mąki rozrobionej w szklance z małą ilością wody i energicznie wymieszaj. Sprawdź smak sosu i gotowe. Na sam koniec dodaj do sosu posiekaną natkę pietruszki.
Tak przygotowaną karkówkę podawaj z dodatkami według uznania.