Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka w sosie grzybowym to bardzo aromatyczne i sycące danie. Odpowiednio przyrządzone mięso jest miękkie i soczyste. Dzięki zestawieniu z kremowym sosem grzybowym karkówka nabierze intensywnego, leśnego aromatu. Sos najlepiej przygotować ze świeżych grzybów, gdyż mają delikatniejszy smak, podczas gdy suszone grzyby dodają bardziej intensywnej, leśnej nuty. Jako dodatek do karkówki sprawdzą się ziemniaki, kluski śląskie, a nawet placki ziemniaczane.
patelnia, nóż, deska do krojenia, szklanka, praska
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15543
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4663
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 345
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2830
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15543
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4663
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 345
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2830
Składniki
Karkówkę pokrój na kostkę, ale nie za drobno. Dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem lub tymiankiem. Pokrój również cebulę w piórka i przeciśnij czosnek przez praskę. Świeże grzyby pokrój na kawałki, jeżeli grzyby są mniejsze, możesz pozostawić w całości.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i smaż mięso z obu stron do uzyskania złocistego koloru, przez ok. 3 minuty. Odstaw mięso na talerzyk, a następnie na tę samą patelnię przełóż pokrojoną cebulkę i smaż do zeszklenia się, dodaj również pokrojone grzyby i smaż do miękkości. Na koniec dodaj czosnek oraz niewielką szczyptę majeranku lub tymianku, oraz sól i pieprz.
Dorzuć karkówkę do patelni i podsmażaj przez chwilę, a kolejno wlej bulion, dodaj liść laurowy i podduszaj karkówkę do miękkości. Co jakiś czas sprawdzaj miękkość mięsa. Gdy mięso będzie już miękkie, do sosu dodaj śmietanę, łyżkę mąki rozrobionej w szklance z małą ilością wody i energicznie wymieszaj. Sprawdź smak sosu i gotowe. Na sam koniec dodaj do sosu posiekaną natkę pietruszki.
Tak przygotowaną karkówkę podawaj z dodatkami według uznania.