Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka wieprzowa à la Brasso

Karkówka wieprzowa à la Brasso

Autor:

Przepisów i artykułów: 2279 Ocena: 50092

Dodano:

Odsłon: 12793

Kolejne z dań kuchni węgierskiej. Proste i smaczne, takie jak u babci.

Składniki

  • 6 kotletów z karkówki (po 200 g)
  • 100 g boczku wędzonego
  • 200 g wątróbki wieprzowej
  • 150 g smalcu wieprzowego
  • 2 duże cebule
  • natka pietruszki
  • 100 g grzybów suszonych
  • 125 ml białego wina wytrawnego
  • mąka
  • 250 ml soku pomidorowego
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Karkówka wieprzowa à la Brasso

Przygotowanie

  1. Kotlety lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym smalcu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wątróbkę i boczek kroimy w drobną kostkę, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojone w paski grzyby (wcześniej namoczone i ugotowane), posiekaną natkę, mieszamy z winem i sokiem pomidorowym, solimy i polewamy mięso. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 50-60 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń