Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona karkówka jest świetnym pomysłem na obiad na każdą okazję. Natomiast ta karkówka z cebulą z piekarnika jest wręcz wybitna – z delikatnie słodko-ostrym smakiem cebuli, rozpływająca się w ustach i aromatyczna.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 3
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 115
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 3
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 115
Składniki
Mięso umyj i podziel na kotlety. Roztłucz je lekko dłonią i natrzyj musztardą oraz posyp solą i pieprzem.
Cebule obierz i pokrój w piórka. Przenieś je do miski i posyp solą, pieprzem oraz mąką. Wymieszaj i odstaw na 5 minut.
Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż na nim cebulę na złoty kolor, a następnie przenieś ją z powrotem do miski. Na tym samym tłuszczu obsmaż kotlety z obu stron na złoty kolor, nie ruszając ich w czasie smażenia. Gotową karkówkę odłóż na bok na ok. 5 minut.
Na patelni rozpuść pozostałą z 20 g ilość masła. Dodaj mąkę do zasmażki i mieszaj do ładnego zezłocenia. Wlej bulion, dodaj sos sojowy i zagotuj. Dopraw w razie potrzeby.
Zawartość patelni przenieś do naczynia żaroodpornego. Na mięso wyłóż plastry cebuli i lekko przykryj je sosem.
Piekarnik rozgrzej do 160 st. Celsjusza. Karkówkę piecz pod przykryciem przez ok. 45-60 minut, do miękkości.
W międzyczasie umyj papryki i wyjmij gniazda nasienne. Pokrój warzywa w cienkie słupki. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia, rozłóż paprykę na mięsie. Karkówka z cebulą z piekarnika świetnie komponuje się z lekką surówką i dodatkiem skrobiowym.