Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aby grill był zdrowy i nietuczący trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad. Po pierwsze grillujemy tylko mięsa (kiełbasy) surowe ewentualnie parzone Po drugie na dobę przed grillowaniem warto mięsa zamarynować w ziołach i oliwie, można trochę posolić, skład marynaty zależy od waszych upodobań. Po trzecie kładziemy mięso lub kiełbasę NIE na płomień, ale dopiero jak brykiet się przestaje palić i jest mocno rozżarzony. Po czwarte NIE kupujcie w markiecie gotowców na grilla, taniej i lepiej sami je zrobicie. Smacznego zdrowego grilla!!! Wariacje na temat kiełbasy grillowej w moim innym przepisie „Kiełbasa grillowa”.
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 66
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 564
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 66
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 564
Składniki
1. Kupując karkówkę ważne by nie miała ani za dużo ani za mało tłuszczu. Po zakupie mięsa (w całości) zamrażam go na kilka dni – będzie bardziej krucha. Dzień przed wyjmuję z zamrażalnika i rozmrażam w misce z wodą (można rozmrażać w chłodziarce ale w szczelnym opakowaniu by nie było dostępu tlenu).
2. Przygotowuję marynatę i mieszam z oliwą. 3. Kroję, rozbijam tłuczkiem i układam warstwami w misce. Każdą warstwę przelewam marynatą. Miskę zasłaniam folią spożywczą i wkładam do lodówki minimum na noc.
4. Grilluję na tackach w momencie jak płomień grilla zgaśnie i brykiet jest mocno rozgrzany. Ja osobiście wolę brykiet a nie węgiel drzewny, gdyż dłużej trzyma ciepło. W zależności jakiego macie grilla karkówkę przyrządzamy wg upodobań ( bardziej lub mniej wysmażona, ale nigdy nie spalona) i w określonym czasie. Ja mam grill murowany i przyrządzenie mięsa zajmuje mi ok. 1,5-2h. Temperatura u mnie bowiem nie przekracza 150 st.C. Mięso jest miękkie i soczyste oraz dobrze wysmażone.