Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka z grilla

Karkówka z grilla

Autor:

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 932

Dodano:

Odsłon: 795

Aby grill był zdrowy i nietuczący trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad. Po pierwsze grillujemy tylko mięsa (kiełbasy) surowe ewentualnie parzone Po drugie na dobę przed grillowaniem warto mięsa zamarynować w ziołach i oliwie, można trochę posolić, skład marynaty zależy od waszych upodobań. Po trzecie kładziemy mięso lub kiełbasę NIE na płomień, ale dopiero jak brykiet się przestaje palić i jest mocno rozżarzony. Po czwarte NIE kupujcie w markiecie gotowców na grilla, taniej i lepiej sami je zrobicie. Smacznego zdrowego grilla!!! Wariacje na temat kiełbasy grillowej w moim innym przepisie „Kiełbasa grillowa”.

Składniki

  • Karkówka (1kg)
  • Przyprawy na marynatę: oregano, bazylia, cząber, majeranek, czubryca, papryka ostra, słodka, curry, czosnek suszony, sól np. czo
  • Olej
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Kupując karkówkę ważne by nie miała ani za dużo ani za mało tłuszczu. Po zakupie mięsa (w całości) zamrażam go na kilka dni – będzie bardziej krucha. Dzień przed wyjmuję z zamrażalnika i rozmrażam w misce z wodą (można rozmrażać w chłodziarce ale w szczelnym opakowaniu by nie było dostępu tlenu).

  2. 2. Przygotowuję marynatę i mieszam z oliwą.
    3. Kroję, rozbijam tłuczkiem i układam warstwami w misce. Każdą warstwę przelewam marynatą. Miskę zasłaniam folią spożywczą i wkładam do lodówki minimum na noc.

  3. 4. Grilluję na tackach w momencie jak płomień grilla zgaśnie i brykiet jest mocno rozgrzany. Ja osobiście wolę brykiet a nie węgiel drzewny, gdyż dłużej trzyma ciepło. W zależności jakiego macie grilla karkówkę przyrządzamy wg upodobań ( bardziej lub mniej wysmażona, ale nigdy nie spalona) i w określonym czasie. Ja mam grill murowany i przyrządzenie mięsa zajmuje mi ok. 1,5-2h. Temperatura u mnie bowiem nie przekracza 150 st.C. Mięso jest miękkie i soczyste oraz dobrze wysmażone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń